Francetovi orgličarji igramo doma in v tujini

23.9.2021

Skupina Francetovih orgličarjev je bila letos ponovno zelo aktivna, lani pa jim je kljub slabim epidemiološkim razmeram uspelo izdati prvo zgoščenko z naslovom Tu smo mi doma.

V času omejitev nastopov v živo zaradi epidemioloških razmer so v februarju Francetovi orgličarji sodelovali na 22. Mednarodnem festivalu Ah te orglice, ki se je odvijala na kanalu YouTube in Facebook strani JSKD OI Trebnje. Drugi spletni nastop je potekal na spletni strani KUD-a France Koblar iz Železnikov, in sicer na prvomajski proslavi, ki ga je pripravilo omenjeno društvo, katerega člani so tudi Francetovi orgličarji.

V drugi polovici leta, ko so se razmere glede možnosti nastopov v živo nekoliko sprostile, so sodelovali na več dogodkih v živo. Na povabilo PD za Selško dolino Železniki so na Jakobovo nedeljo v juliju sodelovali v kulturnem programu ob odprtju zimskega bivaka na Ratitovcu. Poleg Francetovih orgličarjev sta nastopila tudi tenorist Janez Lotrič in Ansambel dveh dolin. Za skupino Francetovih orgličarjev je bil to prvi nastop na taki nadmorski višini in dostopen le peš. Najpomembnejši nastopi pa so se za Francetove orgličarje zgodili v hrvaškem Zadru, in sicer so nastopili na dveh kulturnih mednarodnih prireditvah. Dogodki so potekali ob koncu julija na trgu Petra Zoraniča. Zadnji petek v juliju je potekalo 6. tradicionalno srečanje glasbenikov in plesalcev tradicijske kulture iz različnih predelov Hrvaške, BiH in Slovenije, dan kasneje pa že 6. Cvitarijada, to je tradicionalno mednarodno srečanje orgličarjev. Na večeru tradicijske kulture je bila večina nastopajočih iz Hrvaške, na Cvitarijadi pa so prevladovale skupine in posamezniki iz Slovenije. Organizator obeh srečanj je Združenje izvajalcev glasbe na tradicionalna glasbila Zvuci Zavičaja iz Zadra, ki se s predsednikom Draganom Brzojo na čelu trudi za vzpostavitev čvrstejših prijateljskih vezi med Slovenijo in Hrvaško. Kot posebne goste so letos k sodelovanju povabili skupino iz Slovenije – Francetove orgličarje. Pred nastopom na prvem večeru so se v slovenskih narodnih nošah sprehodili po ulicah Zadra in bili ujeti v številne fotografske objektive. Na Večeru tradicije v mestu Zadru so v slovenskih narodnih nošah predstavili ljudsko glasbo, ki so jo zapeli ob spremljavi harmonike in orglic. Na Cvitarijadi so Francetovi orgličarji nastopili tretjič. Zaigrali so tri pesmi: I heave a dream od Abbe, Ružo crvena od Klape Maslina in Ples metuljev Marjana Urbanije v priredbi Olge in Jerneja Oblaka. Na zaključku so skupaj z vsemi nastopajočimi ob zvokih Olgine harmonike zapeli še Večeras je naša fešta Tomislava Ivčića. Francetovi orgličarji so na obeh prireditvah odlično promovirali in zastopali Slovenijo. Vsem so se vtisnili v spomin s celotno koreografijo, domačinom pa tako s predstavitvijo slovenske tradicionalne ljudske kulture kot tudi z izvedbo hrvaške skladbe Večeras je naša fešta ob koncu obeh prireditev v hrvaškem in slovenskem jeziku.

Naslednji nastop se je Francetovim orgličarjem zgodil prvi petek v avgustu v Galeriji Muzeja Železniki, kjer so odprli razstavo slikarja Berka z naslovom Čas cvetenja v popartu in hiperrealizmu. Na povabilo Muzejskega društva so sodelovali v kulturmem programu s pesmimi, povezanimi s cvetjem. Pesmi interpretirajo s pomočjo igranja na orglice, petjem in pripovedovanjem besedila ob igranju na orglice. Berko je slišal povezanost naših pesmi z vsebino svoje razstave in to vpletel v predstavitev.

Francetovi orgličarji se v imenu vseh treh občin – Železniki, Gorenja vas - Poljane in Škofja Loka – iskreno zahvaljujejo za povabilo vsem organizatorjem, saj to ne pomeni samo velike promocije društva in sekcije Francetovi orgličarji, pač pa promocijo obeh dolin – Poljanske in Selške – ter Škofje Loke, od koder prihajajo člani skupine.

Lani pa so kljub epidemiološkim razmeram uspeli izdati svojo prvo zgoščenko z naslovom Tu smo mi doma, kjer so posnete pesmi, ki govorijo o prelepi Sloveniji in krajih, od koder prihajajo člani skupine. V primeru ugodnih razmer za prireditve znajo prirediti še koncert na to temo v jesenskem času.

Olga Oblak, vodja skupine