Franja tudi v spomin na Tavčarja

22.6.2023

Udeležence na Maratonu Franja so številni navijači znova pozdravili tudi v občini Gorenja vas - Poljane, skozi katero vodi trasa tako Male kot Velike Franje.

V letu, ko se spominjamo 100. obletnice smrti pisatelja, politika in pravnika dr. Ivana Tavčarja, se je Občina Gorenja vas - Poljane z vodstvom te kolesarske prireditve dogovorila, da Tavčarja počastijo na prav poseben način. Na glavni cesti nasproti dvorca na Visokem so na trasi dirke postavili mogočne mlaje s transparentom. Na Visokem je bil namreč eden izmed letečih ciljev. Davnega leta 1887 je bil v Ljubljani ustanovljen prvi slovenski kolesarski klub, ki se je imenoval Klub slovenskih biciklistov Ljubljana, prvi predsednik pa je bil prav dr. Ivan Tavčar, ki je tako povezan tudi s kolesarstvom. 

Najhitrejši na letošnji Veliki Franji je bil sicer Matic Grošelj (Hidria), ki je bil v cilju po 3 urah, 35 minutah in 49 sekundah. Aleš Hren (Polycom racing team) je bil odličen sedmi z manj kot dvema minutama zaostanka. Na najvišjo stopničko je stopil v svoji starostni kategoriji. V deseterico se je na Mali Franji uvrstila Simona Dolinar (Polycom racing team), ki je bila skupno sedma ženska, prav tako prva v svoji kategoriji.

Maja Bertoncelj