Gorsko hitrostno dirko Lučine uspešno izpeljali

23.9.2021

Po letu premora se je na 3950 metrov dolgi progi na cesti med Todražem in Lučinami, ki se s 420 metrov dvigne na 620 metrov nadmorske višine, spet slišalo brnenje motorjev tekmovalnih vozil.

Letos je zaradi protikoronskih omejitev osrednje dogajanje 19. Gorske hitrostne dirke (GHD) Lučine z uradnim treningom in samo dirko z udeležbo gledalcev potekalo samo v nedeljo, 8. avgusta. Vreme je bilo organizatorjem naklonjeno, tako da so tekmovalci nastopili v ugodnih pogojih, sončen dan pa je privabil številne gledalce.

Tudi letos so organizatorji zainteresiranim omogočili taksi vožnje z dirkalnimi vozili. Izkupiček teh voženj bodo namenili za dobrodelne namene v lokalnem okolju. Vsem obiskovalcem je bilo omogočeno opravljanje hitrega testa na virus SARS-CoV-2 pred vstopom na prireditev, poskrbljeno pa je bilo tudi za avtobusni prevoz med prizorišči. V generalni razvrstitvi je slavil Vladimir Stankovič s svojim dirkalnikom Lola B 09 z najhitrejšim časom 2:09,269. Med turnimi avtomobili pa se je na prvo mesto uvrstil Milan Bubnič s svojim legendarnim vozilom Lancia Delta HF Integrale, z najhitrejšim časom 2:19,756. Kljub omejitvam in izzivom, ki jih je povzročila aktualna epidemija, so dirko izvedli na visoki ravni, kar so, kot navajajo organizatorji, potrdili tudi mnogi obiskovalci prireditve. Ker je bilo sicer večdnevno dirkalno dogajanje združeno v en dan, je bilo možno videti kar štiri vožnje, dva treninga in dva tekmovalna teka. Na letošnji izvedbi dirke je prevladovala slovenska tekmovalna udeležba, prisotne pa so bile tudi ekipe iz Avstrije, Hrvaške in Slovaške, ki pa vidnejših rezultatov niso dosegle. Najvišje med tujimi tekmovalci se je povzpel Diethard Sternad iz Avstrije (Alfa Romeo 156 STW). Kot je povedal predsednik organizacijskega odbora dirke Primož Tavčar, so organizatorji kljub dejstvu, da letošnja dirka ni bila organizirana v sklopu FIA, veseli velikega števila prijavljenih voznikov ter predvoznikov in taksi voznikov. Po tem sklepajo, da enoletna prekinitev vendarle ni ugasnila zanimanja za GHD Lučine. V naslednjem letu pa vabijo na že dvajseto GHD Lučine, za katero načrtujejo bogat spremljevalni program.

Jure Ferlan