Gostili bomo Tadejo Brankovič

24.3.2022

S sprostitvijo ukrepov tudi v knjižnici ponovno potekajo prireditve za otroke in odrasle.

Otroke smo že razveselili s predstavo Bonton za male lumpe, ki smo jo izvedli v začetku marca, ko je v goste prišlo gledališče Bičikleta. Na zares lepo obiskani predstavi (polna velika dvorana Sokolskega doma) smo se nasmejali vragolijam, ki so jih počeli otroci in ki se jih spominja zdaj že ostarela varuška Lucija. Obenem pa smo se spomnili, kaj vse smo sami ušpičili varuškam. Naši najmlajši bralci so vabljeni na bralno urico s kužkom, ki bo v ponedeljek, 4. aprila, 17.15 potekala v Krajevni knjižnici Gorenja vas, v Poljanah pa v petek, 8. aprila, ob 17.15. Število sodelujočih je omejeno, zato zbiramo predhodne prijave. Za odraslo občinstvo napovedujemo športno-literarno druženje z nekdanjo uspešno biatlonko Tadejo Brankovič. Pred kratkim je izšla njena knjiga z naslovom Peta olimpijada, ki jo je začela pisati v procesu spopadanja z diagnozo raka na prsih. Na začetku knjige je zapisala: "Ta knjiga je zapis mojega življenja. To ni bilo lahko, a še vedno ga neizmerno ljubim. Še vedno sem vesela in pozitivna. Upam, da me boste med branjem začutili. Da boste spoznali, da je vredno živeti. Da se je s težavami vredno spopadati in jih premagovati. Ni je tako težke preizkušnje, da bi klonilo življenje. Verjetno je naša pot začrtana, od nas pa je odvisno, kaj bomo na tem nepopisanem listu napisali." Lepo povabilo, da pridete, prisluhnete njenim besedam, njeni zgodbi, poklepetate z avtorico in se morda celo odločite za nakup njene knjige. Družili se bomo v četrtek, 31. marca, ob 19. uri. 

V okviru bralne akcije Ločani berejo smo na družbenih omrežjih knjižnice od marca lani dvakrat na mesec objavljali bralna priporočila Ločanov (#ločaniberejo). V vseh enotah naše knjižnice bodo od marca do junija izpostavljene knjige, ki so jih Ločani priporočali v branje. Verjamemo, da so tudi knjige tiste, ki ustvarjajo zanimive ljudi. In zanimivih Ločanov, ki so navdušeni bralci, je veliko … Izbor je obsežen in verjamemo, da boste med predlogi našli naslove, ki jih boste želeli prebrati tudi sami. V pripravi je izbor knjig, ki jih priporočajo navdušeni bolj ali manj znani bralci Poljanske doline (občine Gorenja vas - Poljane). Povabljeni k sodelovanju in podajanju predlogov za povabilo k sodelovanju. Razstavni prostor v knjižnici je dva meseca gostil dela Nine Trček. Razstava je požela veliko navdušenja in še enkrat se zahvaljujemo avtorici, ker je z našimi obiskovalci delila delček svojega ustvarjalnega repertoarja. Aprila in maja bodo na stenah razstavnega prostora gostovala dela izredno talentirane svobodne umetnice Dragice Toplišek Tušar. Avtorica je razstavo naslovila Lutke, moje prijateljice, o razstavi pa zapisala: "Lutka je moja prijateljica. S pomočjo lutke svetu sporočam, da se je treba smejati in ceniti notranji svet." Na razstavi bo predstavila le skromen nabor nekaterih svojih likov, ki jih je upodobila z namenom, da privabi na otroške obraze nasmeh in iskrice v oči. Pravi, da je to zanjo kot avtorico največje plačilo za njeno delo. Odprtje razstave bo v torek, 12. aprila, ob 17.30. Najmlajši ustvarjalci iz Vrtca Zala, enote na Sovodnju – skupina Pikapolonice pod vodstvom vzgojiteljic Špele Knafelj Borovič in Ane Potočnik – pa razstavljajo v otroškem kotičku. Izdelali so krasne pikapolonice, čeveljčke, žabice … Za ogled te razstave vam preostane le še nekaj dni. V aprilu bomo lahko občudovali izdelke otrok iz skupine Mucki (enota Vrtca Zala pri OŠ). 

V eni prejšnjih številk smo že napovedali, da bomo postavili zabojnik/paketnik za vračanje/prevzem gradiva zunaj delovnega časa Krajevne knjižnice Gorenja vas. Z občino še potekajo dogovarjanja o lokaciji za namestitev. Z občino se tudi dogovarjamo o začasnih nadomestnih prostorih Krajevne knjižnice Poljane, če bo projekt izgradnje novega kulturnega centra v Poljanah potrjen.

Imamo pa v Krajevni knjižnici Gorenja vas dve novosti. Prva je šah – vsi ljubitelji te igre vabljeni, da partijo odigrate tudi v knjižničnih prostorih. Na voljo sta vam dve šahovnici. Čas igranja pa je povsem prepuščen vam. Poleg že znane telefonske številke pa smo zdaj v Krajevni knjižnici Gorenja vas dosegljivi tudi na mobilni številki 041 442 095.

Bernarda Buh