Gostili najbolj slavnega župnika ta hip

20.4.2023

V dvorani Sokolskega doma smo sredi marca gostili župnika Martina Goloba in avtorja knjige Na spletni prižnici Lojzeta Grčmana.

Literarni večer, ki ga je povezovala Damjana Peternelj, je do zadnjega kotička in čez napolnil veliko dvorano Sokolskega doma Gorenja vas. Da je bila prireditev zares odmevna v širši okolici, priča podatek, da so na prireditev prišli iz Cerkelj na Gorenjskem, Cerknega, Horjula, Idrije, Polhovega Gradca, Škofje Loke, Vrhnike, Železnikov, Žirov ... Največ pa je bilo seveda obiskovalcev iz domače občine. Voditeljica Damjana nam je skozi pogovor z gostoma pričarala zares zabaven in sproščujoč večer, ki bi lahko trajal in trajal. Ljudje so bili nad gostoma navdušeni, čas pa je kar prehitro minil. Zahvale in pohvale so letele z vseh strani, mi pa lahko rečemo le hvala vsem obiskovalcem, ker ste nam s tako številnim obiskom potrdili, da delamo dobro.

Knjižnica od oktobra do aprila pripravlja prireditve za odrasle in otroke. Z aprilom se te dejavnosti v tako številnem obsegu zaključijo in za otroke vedno pripravimo ob koncu predstavo. V letošnjem aprilu bosta na sporedu kar dve. Vzgojiteljice in vzgojitelj iz Vrtca pri Osnovni šoli Horjul so v začetku aprila že navdušili s predstavo Bobek in barčica. Glasbeno obarvana igrana predstava je bila ob koncu deležna močnega aplavza. Dvorana je bila polna tudi tokrat, seveda v otroški prevladi. Hvala Andreji Kumer Naglič za ponujeno sodelovanje, za katero verjamemo, da ni zadnje.

April bo prinesel novo gostjo v razstavnem prostoru v Krajevni knjižnici Gorenja vas. Veseli nas, da nam bo svoja dela na ogled postavila domačinka iz Lučin, mlada ustvarjalka Nuša Jurjevič. Avtorica je o svoji razstavi zapisala takole: »Serija ilustracij, ki ob tematiziranju mitoloških bitij opozarjajo na problematiko vedno manjše raznolikosti živih bitij v svetovnem merilu. Izmišljena bitja na sliki so sestavljena iz ogroženih vrst območij, od koder izhajajo mitološke pripovedi o zmajih. Na črno-belih ilustracijah so prikazana v znanstveni (zoološki) maniri, na barvnih pa se mimikrimično skrivajo v pripadajočih habitatih. Vsak 'zmaj' je opremljen s pripadajočo kartico, na kateri se nahajajo barvna shema, kratek opis, navedba kulture in geografska umestitev.« Za projekt je avtorica prejela nagrado Akademije za likovno umetnost in oblikovanje. Odprtje razstave z ustvarjalno delavnico za otroke bo potekala v ponedeljek, 17. aprila, ob 17. uri, razstavo pa si boste lahko ogledali vse do 20. junija.

Na otroškem oddelku razstavljajo otroci skupine Pikapolonice iz enote Sovodenj pod okriljem vzgojiteljic Špele Knafelj Borovič in Silve Peternelj.

Bližajo se prvomajski prazniki. Preživite jih lepo, da pa v tem času ne boste ostali brez priporočila za dobro branje, vam za konec prilagamo seznam nekaterih novitet z naših knjižnic polic.

ALEKSIČ, J: Mir: pater Karel Gržan
BALLERINI, L.: Vsak trenutek šteje
CAMINITO, G.: Voda v jezeru ni nikoli sladka
CHAMBERLAIN, D.: Ukradeni zakon
EDWARDS, E.: Čreda
GOMBOC, M.: Balada o drevesu
HENN, C.: Sprehajalec knjig
HOOVER, C.: 9. november
PATTERSON, J.: 20. žrtev
ŽIBERNA, M.: Daleč od ponorelega sveta, 60 manj obiskanih biserov Slovenije

Bernarda Buh

Fotogalerija