Gradnja kulturnega doma skoraj končana

20.6.2024

V Poljanah se bodo kmalu razveselili novega, sodobnejšega kulturnega doma, ki je bil večdesetletna želja krajanov Poljan, tamkajšnje krajevne skupnosti in društev.

Gradnjo novega kulturnega središča v Poljanah so začeli pred slabima dvema letoma, potem ko so porušili dotrajani objekt nekdanjega kulturnega doma. Na istem mestu je zrasel nov sodoben večnamenski objekt kulturnega centra, v katerem bodo poleg večje in manjše večnamenske dvorane, ki bosta prednostno namenjeni kulturnim prireditvam, zagotovili še prostore za krajevno knjižnico, kavarno oziroma slaščičarno in informacijski center, uredili bodo tudi spominsko sobo dr. Ivana Tavčarja, pisarno Krajevne skupnosti Poljane in prostore za Kulturno društvo dr. Ivan Tavčar Poljane, obenem pa bo na voljo še vrsta spremljajočih prostorov, je pojasnil Bernard Strel z oddelka za okolje, prostor in infrastrukturo.

Prve idejne zasnove novega objekta so potrjevali že v letih od 2010 do 2014, a se je vedno ustavilo pri vprašanju poplavne ogroženosti tega območja, je že pred časom pojasnil podžupan Anton Debeljak in dodal, da so prav poplave, ki so Poljane prizadele v letu 2014, pripomogle k hitrejši izvedbi protipoplavne ureditve. Tako so lahko na podlagi že obstoječe idejne zasnove pripravili projekt gradnje novega kulturnega doma, vse skupaj pa je sovpadlo tudi z državnim razpisom, na katerem računajo, da bodo za omenjeni projekt pridobili okrog milijon evrov in pol, je razložil Strel in dodal, da se dodatnih 400 tisoč evrov za sofinanciranje nadejajo še s strani Eko sklada. Celotna naložba bo po Strelovih besedah sicer vredna okrog šest milijonov evrov. V Poljanah bodo tako pridobili tudi novo večnamensko dvorano s skoraj tristo sedišči, ob kateri bodo servisni prostori, manjša razdelilna kuhinja in garderobe. Ta čas potekajo zaključna dela v notranjosti objekta, urejajo že tudi okolico.

Novih prostorov se bodo poleg knjižnice in krajevne skupnosti zlasti razveselila poljanska društva, ki že skoraj dve leti delujejo v nadomestnih prostorih. Začasno namestitev so morali poiskati Kulturno društvo dr. Ivan Tavčar Poljane, Plezalno društvo Cempin in Športno društvo Poljane, Krajevna knjižnica Poljane pa je ob lanskih poplavah ostala celo brez nadomestnih prostorov, saj jih je zalila voda. Za večino pohištva in opreme krajevne skupnosti in društev pa so začasno mesto našli v skladišču v Todražu.

Mateja Rant

Fotogalerija