Hiša generacij vrnila sijaj stari šoli

2.2.2023

Center slepih, slabovidnih in starejših (CSS) Škofja Loka je svojo dejavnost razširil na novo lokacijo – Hišo generacij v Gorenji vasi, ki so jo uradno odprli minuli petek.

Začetek delovanja Hiše generacij in sprejem prvih uporabnikov v CSS Škofja Loka načrtujejo v marcu ali aprilu, odvisno od tega, kdaj jim bo uspelo zapolniti kadrovsko vrzel. Za delo v Hiši generacij po besedah direktorice CSS Škofja Loka Silve Košnjek potrebujejo devet zaposlenih, od tega vsaj pet medicinskih sester, ki jih najbolj primanjkuje. V Hiši generacij bodo predvidoma sprejeli 22 uporabnikov, pri čemer bodo dnevno varstvo zagotavljali šestim uporabnikom, začasne namestitve do največ treh mesecev pa bodo lahko omogočili 16 starejšim. 

Po besedah župana Občine Gorenja vas - Poljane Milana Čadeža so že leta 2008 ustanovili projektno skupino, s katero so najprej razmišljali o gradnji doma za starejše s sedemdesetimi posteljami. Ko so preverili dejanske potrebe, pa se je izkazalo, da bolj kot dom za starejše potrebujejo dnevno varstvo in začasne namestitve. Skupaj s CSS Škofja Loka so se zato v začetku leta 2020 prijavili na javni razpis ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti za sofinanciranje vlaganj v infrastrukturo, namenjeno izvajanju dnevnih oblik varstva in začasnih namestitev za starejše. Dobro leto kasneje so v prostorih Občine Gorenja vas - Poljane podpisali pogodbo o začetku gradbenih del za prenovo stare šole v Gorenji vasi. Gradbena dela so končali septembra lani, ko so pridobili tudi uporabno dovoljenje. Prostore za dnevno varstvo so uredili v pritličju, kjer je velik skupni prostor, kuhinja z jedilnico in soba za počitek. Obdan je z vrtom za druženje na prostem in pokrito teraso. V zgornjih dveh nadstropjih so urejene sobe za začasno namestitev s spremljajočimi prostori in dvigalom. Hiša generacij je po besedah Silve Košnjek rezultat odličnega sodelovanja z Občino Gorenja vas - Poljane. Celotna investicija je bila vredna skoraj 2,1 milijona evrov, pri čemer so pridobili 1,43 milijona evrov nepovratnih sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj ter ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, preostalih 650 tisoč evrov pa je zagotovila občina.

Državni sekretar na ministrstvu za solidarno prihodnost Luka Omladič je ob odprtju poudaril, da Hiša generacij predstavlja smer, v katero želijo zapeljati dolgotrajno oskrbo starejših, to je v smeri deinstitucionalizacije. Napovedal je, da bo prihodnje leto ključno glede uvajanja dolgotrajne oskrbe. »Nujno bo potrebna reforma dolgotrajne oskrbe, s katero želimo omogočiti varno, univerzalno in vsem dostopno oskrbo.«

Mateja Rant

Fotogalerija