Izdelal najboljši strojniški izdelek

22.6.2022

Osrednji dogodek Tedna obrti in podjetništva na Loškem je vsakoletna razstava izdelkov dijakov in študentov strojništva in lesarstva Šolskega centra Škofja Loka. Med nagrajenci v kategoriji strojništvo je tudi Cene Trček s Trebije, ki si je prislužil prvo mesto in denarno nagrado za CNC laserski rezalnik.

Želel je pripraviti izdelek, ki bi zadostil trem pogojem: da je čimbolj uporaben, da je čim več elementov izdelanih v 3D-tisku in da je vmes tudi nekaj elektronike. »Med izdelavo vizirja za zaščito obraza v času epidemije sem naročil laserski razrez plastične folije. Laserski razrez in graviranje me zanimata že kar nekaj časa, tako sem prišel do ideje, da bi za poklicno maturo v programu strojni tehnik v okviru četrtega predmeta izdelal CNC laserski rezalnik.«

Izdelave CNC laserskega rezalnika se je lotil že septembra preteklo leto in ga zaključil tik pred zdajci. Raziskal je obstoječo ponudbo in sestavo laserskih rezalnikov, nato se je lotil konstruiranja v programu PTC Creo. Kot prizna, si je na samem začetku postavil previsok cilj glede dizajna, ki ga ne bi mogel udejanjiti pravočasno, zato ga je bil primoran poenostaviti: »Začel sem s konstrukcijo okvirja in obeh osi, zaključil pa z elementi, potrebnimi za delovanje. Sproti sem iz Slovenije in tujine naročil standardne kose in tiskal tiste, ki jih na trgu ni bilo mogoče dobiti. Sestavljanje je potekalo v enakem zaporedju kot konstruiranje. Pri nekaterih 3D natisnjenih elementih se je zaradi nepredvidenih dejavnikov nekoliko zataknilo in sem jih moral izdelati ponovno. Pika na i je bila vezava vseh elementov na mikrokrmilnik in njegovo programiranje. A tudi tu ni šlo brez težav. (smeh) Naročene komponente niso delovale pravilno! Da sem napako odkril in jo odpravil, sem porabil kar nekaj časa,« pojasnjuje 19-letni Cene Trček, ki mu vse našteto ni vzelo volje do izdelave želenega izdelka. Prav nasprotno – vse pretekle izkušnje so mu prinesle novo znanje. »Na koncu sem ugotovil, da bi nekatere stvari lahko z novopridobljenim znanjem izdelal hitreje. Najtežje je bilo izdelati funkcionalen načrt in vse pripadajoče 3D-modele, saj ta del zahteva kar nekaj razmišljanja, raziskovanja in iskanja rešitev, a sem se ravno tu največ naučil.« Pred predstavitvijo izdelka v šoli ga je še testiral.

Da bo njegov izdelek najboljši, ni pričakoval. »Prvo mesto in denarna nagrada 500 evrov sta me zelo presenetila, saj je bilo na razstavi veliko drugih, izjemno dobro izdelanih izdelkov. Nagrada mi je velika spodbuda za nadaljnje delo v tej smeri. Z njo sem pokril tudi del investicije.« Po njegovem mnenju je predstavitev in razstava zaključnih izdelkov zelo dobra priložnost za vse, ki imajo ideje in voljo, da izdelajo zanimive in uporabne izdelke, kar omogoča tudi šola. Sam je v preteklosti že izdelal nekaj manjših izdelkov, a nobeden izmed njih ni bil tako obsežen kot nagrajeni. Laserski rezalnik, ki ga je v celoti izdelal sam pod mentorstvom Kristjana Prosena, za nasvete in ideje pa je prosil tudi družino in prijatelje, bo našel mesto v domači delavnici. V pomoč mu bo pri nadaljnjih projektih in storitvah laserskega graviranja in rezanja.

Lidija Razložnik