Izjemna sezona z dvema olimpijskima medaljama

24.3.2022

Smučarska skakalka Nika Križnar je v svojo bogato zbirko uspehov dodala še zlato in bronasto olimpijsko medaljo. V Pekingu je bila odlična tudi Ema Klinec, ki je osvojila peto mesto.

Za smučarskimi skakalkami je enajsta sezona svetovnega pokala. V njej so Slovenke postavljale nove mejnike. Vrhunec so bile olimpijske igre v Pekingu na Kitajskem, na katerih so bile najboljše na obeh tekmah. Na srednji skakalnici je Urša Bogataj postala olimpijska zmagovalka, Nika Križnar je osvojila bronasto medaljo, na mešani ekipni tekmi pa sta s Timijem Zajcem in Petrom Prevcem skupaj stopili na najvišjo stopničko. 

Uspehov sta se veselili v slogu najboljših prijateljic, veliko veselja pa je bilo tudi v Delnicah. Pri Križnarjevih so praznovali uspehe obeh. Urša je namreč dekle Nikinega brata. "Olimpijski odličji sta pika na i mojim ciljem, željam, ki sem si jih zadala že dolgo nazaj. Ponosna in vesela sem, da sem zastopala Slovenijo in dobila dve medalji. Najbolj se me je dotaknila s posamične tekme, ki je bila najbolj 'objokana'. Imam že kar lepo zbirko uspehov in lahko sem zelo vesela in ponosna, da mi je vse to uspelo. Kristalni globus za skupno zmago v svetovnem pokalu iz lanske sezone mi ogromno pomeni, tudi medalji s svetovnega prvenstva, sedaj z olimpijskih iger, pa svetovni rekord 151 metrov, ki sem ga dosegla pred olimpijskimi igrami in mi je še dodatno pogrel srce," je zadovoljna Nika Križnar. Na Kitajsko bo imela lepe spomine. "Prav veliko Kitajske sicer nismo videli, kolikor pa smo jo, mi je bila všeč. Sama olimpijska vas je bila super, skakalni center je vrhunski in upam, da bo deloval še naprej," je dodala nekaj besed na to temo. V Pekingu se je izkazala tudi Ema Klinec. Skakalka iz Poljan je bila na posamični tekmi odlična peta. Uspehe še kako cenijo tudi na Občini Gorenja vas - Poljane. Župan Milan Čadež je skupaj s podžupanom Antonom Debeljakom po vrnitvi iz Pekinga sprejel Križnarjevo in Klinčevo ter trenerja Zorana Zupančiča, ki prihaja s Sela pri Žireh. Čestitala sta jim za vse uspehe in jim zaželela veliko uspehov tudi v prihodnje. Skakalki sta izrazili zadovoljstvo in veselje, da v njuni domači občini cenijo ves trud in opazijo uspehe.

Ti so se nadaljevali tudi po olimpijskih igrah. Sezona svetovnega pokala se je zaključila v Oberhofu v Nemčiji. Slovenija je v ženski konkurenci prvič osvojila zmago v pokalu narodov. Najbližje zasledovalke so bile Avstrijke, ki so zaostale za skoraj 750 točk. Na zadnji tekmi so Urša Bogataj, Nika Križnar in Ema Klinec dosegle trojno zmago, kar se prav tako ni zgodilo še nikoli. V skupnem seštevku svetovnega pokala je Križnarjeva osvojila drugo mesto, tretja skakalka sezone na svetu je Bogatajeva, sedma pa Klinčeva. Na najlepši možen način so se s tem poslovile od Zorana Zupančiča, ki se je odločil, da zapusti mesto glavnega trenerja slovenske ženske skakalne reprezentance. "Sezona je zaključena. Zadnja tekma je bila zanimiva, kot majhno državno prvenstvo. Zelo sem vesela, da sem dala piko na i, da smo tri Slovenke stale na stopničkah. To je bil tudi eden izmed ciljev. Glavni je bil zmagati v pokalu narodov, želja že lani, ki smo jo uresničile letos. Res sem vesela, da sem lahko del te ekipe. Hkrati sem tudi malo žalostna, ker odhajata dve zelo pomembni osebi, ki ju bom zelo pogrešala," je po zaključku sezone povedala Križnarjeva. V mislih je imela trenerja Zupančiča in sotekmovalko Špelo Rogelj, ki je končala kariero. Smučarske skakalke imajo nekaj zasluženega dopusta pred začetkom priprav na naslednjo sezono, v kateri bo Planica gostila svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju.

Maja Bertoncelj

Fotogalerija