Izkazali so se ob poplavah

21.12.2023

Gasilskemu poveljstvu občine so bronasto priznanje Občine Gorenja vas - Poljane podelili za uspešno usklajevanje aktivnosti v občini ob avgustovskih poplavah.

Pod gasilsko poveljstvo občine Gorenja vas - Poljane, eno od štirih gasilskih poveljstev, ki sestavljajo Gasilsko zvezo Škofja Loka, sodi sedem prostovoljnih gasilskih društev: PGD Gorenja vas, PGD Hotavlje, PGD Javorje, PGD Lučine, PGD Poljane, PGD Sovodenj in PGD Trebija. »Dokaz, da operativne enote društev pod poveljstvom gasilskega poveljstva dobro delujejo, so rezultati pri obvladovanju vedno večjega števila intervencij, ki se vsako leto povečuje tudi na račun prometnih nesreč in delovanja prvih posredovalcev. Poleg navedenega se srečujejo še z naravnimi katastrofami, kot so bili žled v letu 2014, številni vsakoletni gozdni požari in poplave. Še posebno so se gasilci izkazali pri letošnjih katastrofalnih poplavah v avgustu,« so poudarili v obrazložitvi priznanja,

V gasilsko poveljstvo je v enotah za operativno delovanje vključenih približno dvesto usposobljenih operativnih gasilcev, več kot sto jih je še v rezervnem sestavu. Na dan poplav so bile prav ekipe gasilcev prve na terenu, in sicer že kmalu po eni uri zjutraj. »Pomagali so občanom, ki so imeli težave ob naraslih vodah s poplavljenimi stanovanjskimi hišami in drugimi objekti, plazenjem terena, zasutjem hiš ter s poškodovanimi in neprevoznimi cestami in podrtim mostom, da je bilo odrezano območje krajevne skupnosti Javorje,« so pojasnili v obrazložitvi in dodali, da je prav hiter odziv gasilskih enot pripomogel, da škoda ni bila še mnogo večja. Operativne enote gasilskega poveljstva so v času poplav opravile več kot 9800 ur, obratovalne ure strojev pa so presegle število 1250.

Mateja Rant