Januar in februar na Osnovni šoli Ivana Tavčarja

24.3.2022

V svetu so se dogajale velike reči; najbolj je odmeval začetek vojne med Rusijo in Ukrajino, pandemija je bila za nekaj časa v medijih potisnjena v ozadje. Na OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas so se sočasno zgodile za svet neznatne stvari, za udeležence pa še kako pomembne.

Zaradi epidemije je lansko šolsko leto odpadla smučarska šola za 6. razred na Črnem vrhu nad Cerknim. Tokrat jo je uspelo izvesti od 31. januarja do 4. februarja. Po bujenju je vsako jutro sledilo samotestiranje in nekaj učencev je moralo takoj domov. Število otrok se je iz dneva v dan spreminjalo zaradi zdravstvenih težav. Imeli pa so srečo, saj poškodb ni bilo, vreme je bilo v redu, vsi tečajniki so napredovali v smučarskem znanju. Večji del dneva so se učili smučarskih veščin, vsak dan so po večerji plavali v hotelskem bazenu. Popoldne ali zvečer so se zvrstile številne dejavnosti: spoznavanje pravil FIS na smučišču, pisanje dnevnika, ogled zbirk Cerkljanskega muzeja, pohod po mestu Cerkno, ogled filma in posnetka šolske proslave, družabne igre itd. Pred odhodom so najboljši smučarji in plavalci prejeli priznanja in nagrade. Od 14. do 18. februarja so imeli smučarsko šolo v naravi s podobnim programom in z enoletno zamudo še učenci 7. razreda.

Od novega leta do kulturnega praznika sta bili izvedeni šolski tekmovanji iz kemije in fizike. Znani so podatki za tekmovanje iz slovenščine. Na šolskem tekmovanju za Cankarjevo priznanje je bilo od 4. do 7. razreda 33 bronastih priznanj, v 8. in 9. pa po dve priznanji. Na regijsko tekmovanje za 8. razred se je uvrstila Manca Peternelj, za 9. razred pa Brina Potočnik, ki je na državnem tekmovanju dosegla zlato priznanje.

V Planici je potekalo državno prvenstvo v teku na smučeh. Z naše šole se je prvenstva udeležilo 12 dečkov in tri deklice. Pri ekstremno nizkih temperaturah (pod –10 stopinj Celzija) so se tekmovalci odpravili na 2000 metrov dolgo progo. Pri deklicah je 2. mesto in s tem naslov državne podprvakinje dosegla Ajda Drmota. Učenci so ekipno prišli na 2. mesto. Letos je na naši šoli prvič potekalo regijsko prvenstvo v badmintonu. Od šestih učencev naše šole so kar štirje dobili medalje. Urban Buh in Ožbej Drmota sta se z drugim in tretjim mestom med starejšimi dečki uvrstila na državno tekmovanje. Ajda Drmota je slavila med mlajšimi deklicami, Luka Jeraša pa je bil podprvak med mlajšimi dečki. Konec januarja je bila ocenjevalna konferenca in s tem zaključek prvega ocenjevalnega obdobja. Od začetka šolskega leta je bilo pestro glede izostankov otrok, saj so se dogajale izolacije, karantene, covid in druge bolezni. Če so manjkali, naj bi delali s pomočjo spletnih učilnic. Za tak način pouka imajo različne pogoje, tudi zrelost, odgovornost in notranja motivacija so pri posameznem otroku specifični. Že tretje leto poteka pouk v izrednih razmerah! Posledice se čutijo v različnem predznanju, (ne)utrjeni snovi, vmesnih primanjkljajih v obvladovanju snovi, pismenosti, delovnih navadah, pomanjkanju šolske rutine, socialnih odnosih itd.

Šolsko proslavo ob kulturnem prazniku so si učenci pogledali po spletu, saj je bilo zapovedano, da so zaprti v svojih učilnicah (mehurčkih) in se ne smejo zbirati v skupnih prostorih. Že dan pred Prešernovim dnevom je bil prost pouka, kar se že več let ni zgodilo. Medtem ko so potekale zimske olimpijske igre, so se nadarjeni učenci udeležili glasbene olimpijade, za devetošolce je po spletu potekal informativni dan za vpis v srednje šole, šestošolci pa so imeli možnost v Cankarjevem domu poslušati koncert Dobro jutro, filharmoniki in se sprehoditi po poteh srednjeveške Ljubljane.

Epidemija še kar traja, vendar samotestiranja in mask v šoli ni več. Kako dolgo še? Kdaj se bomo otroci in odrasli vrnili v normalno življenje? Kakšne bodo posledice vojne v Ukrajini?

Nina Dolenc in novinarski krožek

Fotogalerija