Je res že kar konec pouka?

23.6.2022

Zadnja dva meseca se šolarjem dogaja toliko stvari, da dnevi in tedni bliskovito minevajo in da je nemogoče celovito predstaviti vse oziroma sploh vse našteti.

Škofja Loka šolarjem vedno ponuja veliko kulturnih vsebin. Učenci prvega triletja so jih spoznali na sprehodu po starem mestnem jedru do Puštalskega gradu in od tam naprej do Hudičeve brvi. Ogledali so si Loški muzej in uživali na predstavi Pekarna Mišmaš na Loškem odru. Tudi četrtošolci so doživeli podobno izkušnjo, le da so na Loškem gradu več časa namenili ogledu muzejskih zbirk in v delavnici izdelali vsak svoj grb. Nato so v mestu raziskovali stare mestne ulice in vse pomembnejše zgradbe na Mestnem in Spodnjem trgu ter iskali stavbe, ki so spomeniško zaščitene. Petošolci so kulturne in širše vsebine spoznavali v Narodnem muzeju Slovenije in v Slovenskem šolskem muzeju. V Poljanah je na mestu, kjer je nekoč stala cerkev sv. Martina, arheološko najdišče. Bogato zgodovino cerkve je vsem šolarjem od 2. do 9. razreda predstavila arheologinja Mija Ogrin in jim od blizu pokazala ostanke cerkve.

Zaključek bralne značke
Učenci prvega triletja so branje za bralno značko zaključili tako, da je v Krajevni knjižnici Poljane knjižničarka predstavila knjižnico in njeno delovanje ter jim prebrala pravljico O miški, ki je oklofutala medveda. V šolski knjižnici pa jim je naša knjižničarka predstavila knjige o pticah in jim prebrala zgodbo Odkleni to knjigo. Nato pa so spoznali pripovedovalko Špelo Frlic in izdelali sceno, ki je popestrila zaključno prireditev bralne značke. Kako lepo in vešče pripovedovanje zgodb pritegne otroke, so spoznali tudi vsi starejši učenci, ki so letos opravili bralno značko. Špela Frlic je s svojim glasom in načinom pripovedovanja ves čas ohranjala njihovo pozornost in čas, odmerjen druženju z njo, je res prehitro minil. 
Kar 80 učencev od 3. do 9. razreda pa se je zbralo na šolskem igrišču na težko pričakovani Noči knjige, katere rdeča nit so bila bajeslovna bitja.

Zborovski BUM
Mladinski pevski zbor naše šole je udeležil pevskega dogodka Zborovski BUM v Ribnem pri Bledu – 25 pevk je ob petju preživelo krasen dan, ki ga zagotovo ne bodo pozabile. Že takoj naslednjega dne pa se je Zborovski BUM zgodil tudi na športnem igrišču ob naši šoli, na katerem je nastopilo okrog devetdeset pevk in pevcev otroških in mladinskih zborov s treh osnovnih šol Poljanske doline – Osnovne šole Poljane, Osnovne šole Ivana Tavčarja Gorenja vas in Osnovne šole Žiri.

Simbioza giba
Po dveh letih premora je spet prišel čas za Simbiozo giba. Otroci, njihovi starši, pa tudi dedki in babice so se pomerili v orientacijskem teku, premagovali gibalne izzive in naloge športnovzgojnega kartona. Starše in stare starše je v svojo sredo povabil 3. a razred in skupaj so jo mahnili do cerkve sv. Križa. Ponovno so potekale tudi Gibarije – medgeneracijsko druženje učencev šolarjev in otrok iz vrtca ter prvega in drugega razreda. Medobčinskega prvenstva v atletiki za mlajše in starejše deklice in dečke v Škofji Loki se je udeležilo 34 tekmovalk in tekmovalcev, najbolje se je odrezala Mojca Krajnik, ki je v suvanju krogle zmagala. Dominik Pisk, Jaka Kalamar, Benjamin Treven in Gašper Markovič so se udeležili turnirja v ulični košarki 3 na 3 na en koš in osvojili 2. mesto ter se tako uvrstili na državno tekmovanje. Drugošolci so se podali na Brda, tretješolci do cerkve sv. Križa in četrtošolci na Volbenk. Planinci so se povzpeli na Lubnik, za zaključni planinski izlet pa so si izbrali Veliko planino. Na državnem tekmovanju iz kemije sta Katarina Kržišnik iz 8. a in Lana Stanonik iz 9. a dosegli srebrno Preglovo priznanje.

Miha Deželak za počitnice otrok
V okviru 8. dobrodelne akcije Radia 1 Deželak junak se je Miha Deželak z ekipo pomudil tudi pri nas, na parkirišču pod vrtčevskim igriščem. Akcijo zbiranja pomoči so začeli v vrtcu, pridružili so se še šolarji. Zbrana sredstva so bila ob velikem navdušenju otrok predana v prave roke – Mihi Deželaku. 

Po dveh letih smo spet doživeli valeto, kot se spodobi. Devetošolci so se poslovili z geslom To smo mi. Boljših ni. S tem bi se kar strinjali. Želimo jim vse dobro na poteh, po katerih so se namenili.

Bernarda Pintar

Fotogalerija