Jesen prinaša obilje novih knjig

23.10.2020

Med 8. septembrom in 11. oktobrom je že tretje leto zapored potekal projekt Nacionalni mesec skupnega branja. Branje je pomemben sestavni del našega vsakdana. Dolgi zimski večeri, ki jih prineseta jesen in zima, so idealen čas, da posežemo po knjigi, da uživamo ob prebiranju dobrih zgodb sebi in otrokom.

Vse dobre knjige imajo nekaj skupnega – so bolj resnične, kot če bi se dejansko zgodile. (Ernest Hemingway)

Bralni izziv za odrasle
V Knjižnici Ivana Tavčarja Škofja Loka smo knjižničarke na oddelku za odrasle skrbno izbrale več kot sto naslovov knjig, ki vam bodo v dolgih večerih krajšale spanec. Priporočeni seznami se nahajajo v vseh naših enotah ali pa si jih lahko ogledate na spletni strani knjižnice. V knjižnici je tudi obrazec, na katerega zapišete dva knjižna naslova s seznama ter misel ali dve iz prebrane knjige in ga oddate pri informacijskem pultu v knjižnici. Bralni izziv poteka od 1. oktobra 2020 do 28. februarja 2021. V začetku marca bomo izžrebali nagrajenca, ki bo prejel lepo nagrado. Prepustite se napetim, žgečkljivim, pretresljivim zgodbam, ob katerih ne boste mogli prenehati brati. 

Družinsko branje in ustvarjanje 
Z mesecem oktobrom začenjamo novo, 7. sezono družinskega branja. Pri knjižničarkah dobite knjižico z novimi seznami knjig in vprašanji. Knjige so opremljene z nalepkami in vas čakajo na posebej označenih mestih naših knjižnic. Za vse otroke, ki radi ustvarjajo, smo pripravili tudi nekaj materiala, ki ga lahko odnesete domov. Tako bodo pravljični junaki nastajali v krogu družine. Če boste kakšen izdelek prinesli tudi nazaj v knjižnico, ga bomo z veseljem razstavili.

KAKO VZGAJATI OTROKA, DA BO RAD BRAL:
• naj branje postane del otrokovega vsakdana
• dom naj bo prostor, kjer domujejo tudi knjige
• branje naj postane dogodek
• dovolite, da se otrok sam odloči, kaj bo bral
• ugriznite se v jezik, ko otrok bere knjige, ki vam niso všeč
• naj otrok vidi, da v prostem času uživate v branju
• spreglejte nekatera pravila, ko gre za branje
• otroka nikoli ne silite brati
• ko otrok najde knjigo, ki mu je neznansko všeč, mu pomagajte najti še več takih
• če otrok bere s težavo, bodite potrpežljivi in ostanite na njegovi strani
(zgibanka vas čaka v knjižnici)

Dogodki v knjižnici
Glede na trenutno situacijo smo se odločili, da bodo do nadaljnjega prireditve za otroke potekale le v Krajevni knjižnici Gorenja vas, kjer nam prostor to omogoča. V Poljanah in na Sovodnju prireditev ne bo. Po ustaljenem redu pa se menjajo razstave, trenutno so na ogled slikarska dela domačina iz Hotovelj, Tonija Albrehta.

Nekaj novih naslovov z naših knjižnih polic, ki jih priporočamo:
Brenner, J.: DOM ZA PENNY
Crossan, S.: ENO
Dabos, C.: SPOMIN BABILONA
(Zrcalka, knj. 3)
Lackberg, C.: SREBRNA KRILA
Pogorevc, P.: RAC
Sendker J. P.: SPOMIN SRCA
Valpy, F.: ŠIVILJINO DARILO

Pravila v knjižnici
Koronačas prinaša določene omejitve tudi v knjižnicah. Pravila so navedena ob vstopu v knjižnico, prosimo, da jih dosledno upoštevate in s tem omogočite lažje delo knjižničarkam. Vsi, ki se ne želite držati navodil, imate možnost naročila gradiva preko e-poštnega naslova ali telefona. Prevzeli ga boste na mestu izven prostorov knjižnice, po predhodnem dogovoru s knjižničarko. Lahko pa ga vam pošljemo tudi po pošti (stroške pošiljanja prevzamete sami).

Bernarda Buh, knjižničarka