Jeseni na tekmovanje v Gdansk

24.3.2023

Od prejšnjega meseca dalje se mladi Poljanec Ognjen Dević intenzivno pripravlja na 8. tekmovanje v poklicnih spretnostih EuroSkills, ki bo septembra v Gdansku na Poljskem. Vstopnico si je prislužil septembra lani na 7. tekmovanju mladih strokovnjakov v poklicnih spretnostih SloveniaSkills 2022 v Celju, kjer je zmagal v kategoriji Pohištveno mizarstvo.

Mladi tekmovalci so se sicer pomerili v kar 11 poklicih: frizerstvu, slikopleskarstvu, kuharstvu, strežbi, cvetličarstvu, aranžerstvu, kamnoseštvu, mehatroniki, IKT, pohištvenem in stavbnem mizarstvu. Zmagovalci državnega tekmovanja mladih strokovnjakov v poklicnih spretnostih bodo vsi sodelovali na prestižnem mednarodnem tekmovanju v poklicnih spretnostih EuroSkills 2023.

Kot pove 19-letni Ognjen, je veselje do ustvarjanja lesenih izdelkov in izdelovanja notranjega pohištva pri njem že kar dolgo prisotno. Kot otrok je rad opazoval očeta tesarja pri delu in tako se je rodila ljubezen do lesa, pri 13 letih je sam že izdeloval manjše kose pohištva. »S to razliko, da so mene vedno bolj privlačili bolj komplicirani izdelki ter raznorazni detajli,« pojasni strast do pohištvenega mizarstva. Vpisal se je na Srednjo lesarsko šolo v Škofji Loki, na kateri so pred časom organizirali predtekmovanje oziroma predizbor tekmovalca za SloSkills, ki naj bi predstavljal šolo iz Škofje Loke. Zmagal je in se uvrstil na tekmovanje v Celju septembra lani. Državno tekmovanje je potekalo tako, da so mentorji ter sodniki tekmovalcem izbrali oziroma narisali izdelek že mesec pred tekmovanjem in jim poslali načrte, da so se lahko vsaj deloma pripravili. Na tekmovanju so dobili nove, delno spremenjene načrte ter grobo pripravljen material. »Od takrat naprej smo imeli na voljo 18 ur časa, razdeljenega na tri dni, za izdelavo tega izdelka. Pri izdelku je bilo treba obvladati izdelavo intarzije, vseh vrst lesnih vezi, kjer so do izraza najbolj prišli rogli. Treba se je bilo zelo hitro prilagoditi novim strojem ter tudi na to, da smo si z drugimi tekmovalci morali deliti velike mizarske stroje. Najpomembnejši sta bili natančnost ter stalna zbranost,« pojasni potek tekmovanja, na katerem je izdelal omarico z masivnim predalnikom in vrati z intarzijo, vendar ni bil povsem prepričan, kako je opravil svoje delo. Razglasitev, na kateri je bil izbran za najboljšega, čeprav je bila po njegovi oceni konkurenca precej huda, mu je odprla pot v Gdansk, kjer bo tekmovanje potekalo od 5. do 9. septembra letos.

Že od februarja se na dogodek, na katerem se bo meril z vrstniki z vsega sveta, intenzivno pripravlja. »Potekajo psihične priprave, razni timbildingi, največ delam v svoji delavnici ter pilim veščine. Z nami na Poljsko gredo še tekmovalci iz drugih panog ter njihovi mentorji, člani sodništva ter člani Centra za poklicno izobraževanje, ki vse te priprave tudi organizira,« pojasni mladenič, ki ima prostega časa zelo malo, saj je letos že odprl svoje podjetje, razmišlja pa tudi o širitvi. Stroje si je kupil sam, kakšen detajl izpili v delavnicah prijateljev, znanje je ob izjemni učljivosti nabiral na praksi v Mizarstvu Alič. Sodeluje z nekaterimi vidnejšimi oblikovalci iz Ljubljane in izdeluje vse vrste pohištva, od kuhinj do kopalnic. Rad pa seže tudi po rezbarskih dletih, nad čimer ga je navdušil stric, in svoj čas posveti izdelavi rezbarskih umetnin – predvsem iz orehovega in jesenovega lesa. Po celodnevnem delu v delavnici navdušeno pojasnjuje, da je svoj hobi razvil v posel, zato ga z veseljem opravlja.

Damjana Peternelj

Fotogalerija