Jesenski pohod

21.10.2021

Poletje se je poslovilo. Vroči in soparni poletni dnevi so se umaknili prijetnim jesenskim, ko je temperatura ravno prava za hojo in se narava počasi že odeva v tople rumeno-rjave odtenke.

Prvič, odkar v Turističnem društvu (TD) Stari vrh organizirajo pohode, so pohodniki za izhodišče izbrali Poljane. V parku pred Kulturnim domom se jih je zbralo 27 in čakala jih je ena daljših, a dokaj lahkih poti.

Najprej so se mimo Kosmove domačije, kjer je bil leta 1851 rojen pisatelj Ivan Tavčar, povzpeli na Gabrško goro do cerkve, kjer je bila tudi najvišja točka tokratnega pohoda. Po kratkem postanku so pot nadaljevali proti Javorjam in med hojo opazovali kraje na južnih pobočjih Starega in Mladega vrha, Koprivnika in vse do Blegoša. Razgledi zaradi malce bolj oblačnega vremena sicer niso bili idealni, a ravno zato je bila za pohodnike tudi hoja prijetnejša, saj je bilo jesensko sonce, kadar se je prikazalo, še vedno dokaj močno.

Pohodniki so po gozdnih in travniških poteh prišli do Javorji, kjer so tokrat pletarskega mojstra Mirka obiskali kar v domači delavnici. Sledila je malica v gostilni Blegoš. Po daljšem postanku so pot nadaljevali proti Dolenčicam in skozi vas po kolovoznih poteh do Loma. Tudi tu je bil krajši postanek pri kmetiji Rešk. Mimo cerkvice svetega Jurija na Volči so pohodniki prišli na cesto in se vrnili na izhodišče v Poljane, kjer jih je čakalo še kosilo v Baru Poljane. Tokratna pot je bila nova in marsikdo od sicer stalnih pohodnikov je po njej hodil prvič.

Pohodnike čaka še zadnji letošnji pohod, ki bo tako kot vsako leto na zadnji praznični dan v oktobru – dan reformacije. Zato organizatorji pohodov v TD Stari vrh že vabijo na Valentinov pohod, ki bo 31. oktobra. Zbrali se bodo v Zgornji Luši pri spodnji postaji šestsedežnice (gostišče Grapa) in se po znani in označeni Valentinovi poti podali še zadnjič v tem letu in zaključili letošnjo pohodno sezono.

Hermina Jelovčan

Fotogalerija