Jubilejna sezona Pokala polanskih puklov

23.7.2020

Prvo julijsko soboto se je z jubilejno, tokrat že dvajseto izvedbo kolesarske dirke iz Pojan na Stari vrh začela prav tako jubilejna, letos deseta sezona Pokala polanskih puklov.

Pokal polanskih puklov pod eno streho združuje vzpone na Stari vrh, Pasjo ravan, Javorč, Lubnik in Blegoš. Posamezne dirke so bile sicer organizirane že precej pred začetkom skupne poti, kot pravi predsednik Športnega društva Marmor Hotavlje Niko Stržinar, pa si organizatorji s Pokalom želijo pomagati med seboj ter hkrati promovirati kolesarstvo v Poljanski dolini ter športno-rekreativni turizem po Škofjeloškem hribovju.

"Kljub zahtevnim razmeram smo se organizatorji odločili, da pripravimo tudi jubilejno, deseto sezono Pokala polanskih puklov. Zaradi jubileja bomo na vsaki dirki podelili okroglih deset nagrad. Osem jih je namenjenih za zmagovalce kategorij in dve dodatni nagradi za ne najboljše," je ob začetku sezone pojasnil Niko Stržinar.

Najprej na Stari vrh
Prva letošnja dirka je bil tako dvajseti vzpon na Stari vrh. Prireditev je pripravila kolesarska sekcija Indu Team pri Športnem društvu Poljane. Prvo julijsko soboto je tekmovanje potekalo v idealnih vremenskih razmerah. "Pokoronski premor ter suša z dirkami sta v Poljansko dolino privabila številne ljubitelje kolesarstva, saj se je dirke udeležilo 173 tekmovalcev in tekmovalk iz Slovenije ter Italije, ki so bili razdeljeni v petnajst starostnih kategorij," je po dirki v imenu organizatorjev povedal Andrej Dolenc.
Dirka se je točkovala za Pokal polanskih puklov in Pokal Slovenije ter za občinsko prvenstvo občine Gorenja vas - Poljane.
Absolutni zmagovalec je z novim rekordom proge postal italijanski 'hribolazec' Andrea Calza, Bike shop racing, ki je za progo porabil neverjetnih 23 minut 37 sekund in tako izboljšal čas Mateja Kimovca iz leta 2015 za minuto in trideset sekund. Drugo mesto je zasedel Jaka Primožič (KK Kranj), prav tako z odličnim časom 24:10, tretji pa je bil Kristian Grunfeld (ŠD Ljubljana Rudnik) s časom 24:20. V ženski konkurenci je na Stari vrh najhitreje prikolesarila Katarina Novak (BikeRepublic), ki je s progo opravila v 29 minutah in 45 sekundah ter zaostala za rekordom proge pri ženskah za dobrih 25 sekund. Drugo mesto je osvojila Ajda Opeka (KD Branik Maribor) s časom 33:15, tretja pa je bila Rada Žakelj (Slaščičarna Magušar), ki je v cilj prišla s časom 36:31. Najstarejši tekmovalec dirke bil Rafael Končina, ki je za pot iz Poljan do Starega vrha potreboval 40 minut in pol, najstarejša tekmovalka pa je bila Tina Ušeničnik, ki pa je zaradi okvare kolesa morala odstopiti. Poleg nagrad v vseh starostnih kategorijah in nagrad Pokala polanskih puklov so organizatorji pripravili še nagrade za najboljše tri ekipe. Prvo mesto je osvojila ekipa KD Brda Dobrovo, drugo mesto ekipa ŠD Bam.bi, tretja pa je bila ekipa KoLoka.
Podelili so tudi zahvalne plakete za tekmovalca in tekmovalko z največ udeležbami na dirki. Vseh dosedanjih izvedb se je udeležil Matej Mihovec iz Medvod, pri ženskah pa je največ udeležb, kar šestnajst, zbrala Rada Žakelj iz Žirov.
Vzpona sta se udeležila tudi naša nekdanja smučarja skakalca Robi Kranjec in Nejc Dežman.

Še štiri tekme
V Pokalu polanskih puklov bosta naslednji mesec sledila še vzpon na Pasjo ravan, ki ga 9. avgusta organizira ŠD Špik Lučine, in na Javorč, ki ga 22. avgusta pripravlja ŠD Sv. Urban. V septembru T4M – ŠZ Škofja Loka pripravlja vzpon na Lubnik (13. septembra), 20. septembra pa bo sledil še zadnji vzpon – Dirka na Blegoš, ki jo pripravlja ŠD Marmor Hotavlje. Vsak lahko starta na enem ali več vzponih. Tisti, ki tekmuje večkrat, ima več možnosti za zbiranje točk. Točke, pridobljene na posameznih vzponih, se med seboj seštevajo. Razpis, vse informacije ter vmesni rezultati in točkovanje pokala so objavljeni na spletni strani Pokala polanskih puklov, spletnih straneh organizatorjev in FB-profilu pokala. Končna razvrstitev Pokala polanskih puklov v letošnji sezoni bo veljala le, če bodo izvedeni vsaj trije vzponi.

Vilma Stanovnik

Fotogalerija