Jubilejno srečanje na Ermanovcu

10.11.2022

Na Ermanovcu je konec septembra potekalo 25. srečanje klubov zdravljenih alkoholikov Gorenjske.

Za uvod kratka predstavitev organizatorja srečanja, Kluba zdravljenih alkoholikov dr. Viktorja Kocjančiča Škofja Loka: »Letos naš klub vstopa v petdesetletnico svojega delovanja in je eden od klubov z najdaljšo tradicijo v Sloveniji. Klubi zdravljenih alkoholikov predstavljajo nadaljevanje bolnišničnega zdravljenja odvisnosti od alkohola. Pomembno je namreč, da se po odpustu iz bolnišničnega zdravljenja zdravljenec in njegova družina prilagodita na nov, zdrav stil življenja. Velik poudarek je na sodelovanju družinskih članov, saj je za vsakega zdravljenega alkoholika najbolj pomembno, da ga podpirajo njegovi najbližji. Ti pa mu lahko pomagajo le, če imajo možnost spremljati zdravljenca in pri tem aktivno sodelovati, in s tem ustvarjajo v družini prijaznejše in spodbudnejše okolje za vse člane.«

V sklopu aktivnosti in v programu terapevtsko-rehabilitacijskih dejavnosti kluba so tudi pohodi. Tako so se sredi 90. let prejšnjega stoletja takratni člani odločili, da organizirajo srečanje gorenjskih klubov zdravljenih alkoholikov pri koči na Blegošu. Po nekaj poskusih ta ideja žal ni zaživela. Pojavil se je predlog, da se srečanje priredi na Ermanovcu. V letu 1997 so to tudi izvedli, kar je bil zadetek v polno. Od takrat naprej vsako leto neprekinjeno potekajo srečanja na tej lokaciji, ki je tudi primernejša. Letos, ko naš klub praznuje petdeset let delovanja, smo tudi 25. srečanju gorenjskih klubov na Ermanovcu namenili več pozornosti, saj so udeleženci, tako aktivni kot bivši člani oziroma veterani, vedno navdušeni in zadovoljni. Jubilejno srečanje, ki je bilo planirano 17. septembra, smo zaradi obilnih padavin prestavili za en teden. Kot običajno je bilo zborno mesto na Hotavljah. Od tu se je večina odpeljala v Kopačnico in od tam nadaljevala peš do koče na Ermanovcu. Vabilu na naše druženje so se odzvali člani društva Žarek upanja iz Ljubljane, člani Kluba zdravljenih alkoholikov Idrija ter člani vseh gorenjskih klubov zdravljenih alkoholikov. Pogrešali pa smo člane kluba iz Žalca, s katerimi prijateljujemo že kar nekaj let. Kljub temu se je na prireditvenem prostoru zbrala kar precejšnja množica. Vsak udeleženec je ob prihodu prejel spominsko majico z jubilejnim logotipom našega kluba.

Pred uradnim začetkom smo članice in člani kluba pripravili vse za nemoten potek druženja. Jubileju primerno smo okrasili prireditveni prostor, mize pa obložili z dobrotami, ki jih je pripravila naša Sara. Poleg obilice sladkih in slanih peciv smo postregli s kruhom z zaseko, kar je že kar tradicionalni prigrizek na našem srečanju. Srečanje se je začelo s kratkim nagovorom našega predsednika Jožeta. Sledile so športne igre, kjer so se v pikadu, ruskem kegljanju, metanju podkev in prstometu pomerili vsi klubi. Seveda ni manjkala že tradicionalna krača, kjer je bilo treba uganiti, kako visoko je obešena. Pozabili nismo niti na otroke – zanje smo pripravili posebno igro prenašanja bombonov s slamicami. Čeprav igre nimajo tekmovalnega pomena, saj velja, da je pomembno sodelovati, ne zmagati, pa smo tokrat (glede na poseben jubilej) podelili tudi komplete medalj najboljšim trem v posamezni disciplini. Največ uspeha so imeli predstavniki Društva za rehabilitacijo in preventivo Krma z Jesenic. Manjkal pa seveda ni niti težko pričakovani srečelov. Za presenečenje na koncu pa je ponovno poskrbela naša članica Sara, ki je za praznovanje jubileja spekla posebno torto z napisom in znakom kluba.

Zadovoljni z druženjem, izmenjavo izkušenj in predlogov za nadaljnje sodelovanje smo se v popoldanskih urah razšli z željo, da se naslednje leto zopet srečamo.

Marina Tušek

Fotogalerija