Kam z odpadki po prireditvah

23.11.2023

Pred kratkim je Občina Gorenja vas - Poljane v sodelovanju z Zavodom Poljanska dolina pristopila k projektu Čisto Škofjeloško, koordinator katerega je LAS loškega pogorja.

V juniju so Ekologi brez meja že predstavili sam koncept Zero waste (Brez odpadkov), postopek prijave in nadaljnje aktivnosti. Konec oktobra je sledila še druga delavnica, na kateri pa so organizatorji prireditev in tudi drugi turistični akterji ugotavljali, kako čim bolj zmanjšati količino odpadkov po večjih prireditvah. 

V prvem delu nam je Ana Golja iz društva Ekologi brez meja na kratko ponovno predstavila zavezo Zero waste, v nadaljevanju pa načine, kako zmanjšati odpadke na prireditvah in nekaj primerov dobrih praks. V drugem delu so se udeleženci razdelili na več skupin. Vsaka skupina je na primeru konkretne prireditve predstavila, katere odpadke beležijo po koncu omenjene prireditve in kakšne so alternative, da teh odpadkov ne bi bilo v tolikšni meri. Sodelujoči so na ta način sami poizkušali poiskati načine zmanjševanja odpadkov in želja je, da se tovrstno znanje prenese tudi v prakso. Še letos pa bo Zavod Poljanska dolina bogatejši za zalogo t. i. ekozarčkov, ki bodo na voljo lokalnim organizatorjem prireditev.

Miha Pustavrh