Kar dva visoka jubileja gasilcev

20.7.2023

Konec junija so v Javorjah praznovali 70-letnico domačega gasilskega društva, dvajset let več pa so v začetku julija zaznamovali gasilci na Trebiji.

Požar leta 1953 spodbudil ustanovitev društva v Javorjah
Javorski gasilci so se na ustanovnem občnem zboru sestali 11. oktobra 1953, povod je bil velik požar Degerinovega hleva, v katerega je udarila strela. Kmalu so začeli kupovati opremo, zgradili stolp za sušenje gasilskih cevi, požarne bazene ter po oddaljenejših krajih ustanavljali gasilske trojke. Po dobrem desetletju so dobili lastno orodjarno, ki so jo dogradili ob 30-letnici, dom na istem mestu stoji še danes. S 70-letno zgodovino, ki jo je spisalo osem predsednikov in sedem poveljnikov, se zgodba nadaljuje in upravičuje obstoj društva, ki posreduje ob večjih požarih in drugih intervencijah, v katerih gasilci rešujejo premoženje in življenja ljudi, v zadnjih letih tudi zaradi usposobljenih prvih posredovalcev. 
Jubilej so v Javorjah zaznamovali 17. junija s slavnostno sejo, na kateri sta predsednik Ciril Alič in poveljnik Janez Oblak podelila 25 društvenih priznanj posameznikom, sponzorjem in donatorjem, organizacijam in društvom, s katerimi društvo že vsa leta dobro sodeluje. Podeljenih je bilo tudi deset bronastih priznanj in sedem plaket. Gasilska zveza Škofja Loka je člane nagradila z gasilskimi plamenicami 3., 2. in 1. stopnje, društvo pa z bronasto plaketo florijana. Podeljena so bila priznanja Gasilske zveze Slovenije: gasilsko plamenico 3. stopnje je prejel Janez Oblak, gasilsko odlikovanje 2. stopnje pa Igor in Ivan Alič. Društvo je prejelo gasilsko plamenico 2. stopnje. Na dan državnosti so praznovanje dopolnili s parado in krajšim kulturnim programom. Predsednik Ciril Alič je poudaril, da je bilo za obstoj ključno povezovanje gasilcev, ki še danes skrbijo za čim boljšo opremljenost, strokovno izobraževanje in usposabljanje, povezovanje, prostovoljno delo ter so stalno pripravljeni pomagati sočloveku. Ob čestitkah visokih gostov je župan Milan Čadež velikodušno obljubil, da bo na mestu pod šolo v naslednjih desetih letih stala nova stavba gasilskega doma, v sklopu katere bosta urejena tudi šola in vrtec.

Trebijski gasilci proti stoletnici z željo po novem domu
Na slavnostni akademiji PGD Trebija, na kateri je osrednji govornik, član predsedstva Gasilske zveze Slovenije Jože Dakskobler, v ospredje postavil njihove dosežke in intervencije, po katerih jih pozna širša gasilska srenja, vključno s posredovanjem v žledolomu 2014, ko so bili praktično edina vez z od sveta odrezanim Sovodnjem, ter lanskoletnim posredovanjem v požaru na Krasu, so najzaslužnejšim članom podelili zahvale, priznanja in odlikovanja. Tri najvišja, ki jih podeljuje Gasilska zveza Slovenije, so prejeli Zoran Tavčar, Vanč Jereb in Andrej Premru, ki so mu podelili odlikovanje za posebne zasluge.
Gasilska zveza Škofja Loka se je društvu, ki predstavlja enega od njenih trdnih členov, kot je poudaril predsednik Janez Tratnik, zahvalila z odlikovanjem za odlično sodelovanje ter s priporočilom za dobro delo tudi v prihodnje, Gasilska zveza Slovenije pa z gasilsko plamenico 1. stopnje. Praznovanje so naslednji dan dopolnili s slovesno parado, v kateri je sodelovalo več ešalonov gasilcev in vozil prostovoljnih gasilskih društev z Gorenjevaškega. V krajšem kulturnem programu je poveljnik občinskega gasilskega poveljstva Roman Kokalj posebej izpostavil tiho željo krajanov in gasilcev po novem gasilskem domu, ki bi nadomestil sedanjega, zgrajenega leta 1936 in obnovljenega po požaru leta 1968. Župan Milan Čadež je idejo podprl in obljubil vso potrebno pomoč.
Društvo, ki je bilo ustanovljeno leta 1933 na pobudo tedanjega učitelja Jožeta Krapša, danes šteje več kot dvesto članov, spada v 1. kategorijo gasilskih društev v občini in pokriva območje KS Trebija. Operativni člani so usposobljeni za gašenje vseh vrst požarov in reševanje v različnih nesrečah, posebno skrb pa namenjajo vzgajanju mladih gasilcev. V društvu deluje več kot trideset prvih posredovalcev in trije zdravniki. Izjemna usposobljenost sledi zahtevnosti in naraščajočemu številu intervencij: v zadnjih desetih letih so namreč trebijski gasilci posredovali več kot stokrat, kar je toliko kot prej v osemdesetih letih skupaj.

Damjana Peternelj

Fotogalerija