Kip Zdravka Krvine v Aleji zaslužnih Ločanov

22.6.2023

V začetku junija so v Aleji zaslužnih Ločank in Ločanov v Škofji Loki odkrili doprsni kip Zdravka Krvine, ki ga je upodobil akademski kipar Metod Frlic. V avgustu bo minilo deset let od smrti nekdanjega župana Škofje Loke, direktorja ljubljanskega kliničnega centra, ustanovitelja Lions kluba Škofja Loka in galerista iz Gorenje vasi.

»V imenu družine Krvina bi se rad zahvalil Občini Škofja Loka za izkazano čast mojemu očetu Zdravku Krvini, ki bi bil izjemno ponosen, tako kot smo ponosni mi, da danes odkrivamo njegov doprsni kip v Aleji zaslužnih Ločanov,« je v nagovoru povedal Jurij Krvina in poudaril, da si je oče način, kako so počastili njegov spomin, s svojimi dejanji nedvomno zaslužil.

Zdravko Krvina se je rodil 7. januarja 1937 v Žireh. Zgodaj se je vključil v politiko in bil komandant mladinskih delovnih brigad pri gradnji avtoceste do Beograda. Leta 1967 je diplomiral na Fakulteti za sociologijo, politologijo in novinarstvo v Ljubljani. Med letoma 1958 in 1990 je deloval v občinskih in republiških upravnih in političnih organih. V letu, ko je diplomiral, je postal župan Občine Škofja Loka in bil najmlajši župan v tedanji Jugoslaviji. Bil je podpornik izgradnje smučarskega centra Stari vrh ter pobudnik kmečkega turizma na Starem vrhu in izgradnje hotela v Škofji Loki. Po njegovi zaslugi sta bili asfaltirani cesti v Poljansko in Selško dolino. Dolga leta je bil član in med letoma 1974 in 1979 tudi predsednik Muzejskega društva Škofja Loka. Vodil je Univerzitetni klinični center Ljubljana in bil med letoma 1986 in 1990 komisar republiškega štaba Teritorialne obrambe Slovenije. Po upokojitvi leta 1990 je na svojem domu v Gorenji vasi zgradil in vodil zasebno razstavno in prodajno Galerijo Krvina, ki je postala kulturno žarišče Poljanske doline. Bil je dolgoletni organizacijski vodja prireditev Po poteh partizanske Jelovice v spomin dražgoške bitke. Zdravko Krvina je bil neutruden tudi v lionističnem gibanju: bil je začetnik Lions kluba Škofja Loka in leta 2012 prejel najvišje lionistično priznanje Melvin Jones. Po hudi bolezni je 19. avgusta 2013 umrl v Kliničnem centru Ljubljana.

Lidija Razložnik