Klara Mezek bronasta na evropskem prvenstvu

23.11.2023

Klara Mezek iz Kopačnice se je z nedavnega evropskega kadetskega in mladinskega prvenstva v powerliftingu, ki je oktobra potekalo v Budimpešti, vrnila z bronasto medaljo.

Powerlifting oziroma troboj moči je šport, ki združuje nekatere najosnovnejše funkcije človeškega telesa. Gre za tekmovanje v maksimalni moči pri treh osnovnih vajah z utežmi: v počepu, potisku s prsi in mrtvem dvigu.

»Za ta šport me je navdušil trener Luka Lavtar in tekmovalci, ki sem jim sledila na socialnih omrežjih,« pojasni Klara Mezek, ki se z powerliftingom ukvarja približno dve leti. V tem času se je udeležila že treh tekmovanj, in sicer svojega prvega decembra 2022 v organizaciji Kluba dvigovanja uteži (KDU) Olimpija, aprila letos je nastopila na državnem prvenstvu in nedavno nazaj, na evropskem prvenstvu v Budimpešti, ki je bilo zanjo zelo uspešno.

Za uvrstitev na mednarodno tekmovanje je potrebno doseči normo: določen seštevek vseh treh dvigov. Osnovna pravila troboja moči so preprosta. Cilj je čim težji maksimalen dvig v vsaki disciplini, zmagovalec je tisti, ki doseže največjo vsoto treh dvigov. Vsak tekmovalec ima v posamezni disciplini na voljo tri poskuse, pri katerih pa želeno težo lahko le povečuje, podobno kot pri skoku v višino ali pri olimpijskem dvigovanju uteži. Bistvo vseh treh dvigov je, da so izvedeni v enem samem, tekočem gibu, izvajajo se s standardno olimpijsko palico in utežnimi koluti. Norma za letošnje evropsko kadetsko in mladinsko prvenstvo je bila za kategorijo kadetinj do 69 kg 325 kg. »Moj cilj na tem tekmovanju je bil le kakšen osebni rekord in nova izkušnja, saj po nominacijah ni kazalo, da bi lahko dosegla dober rezultat.« Prizna, da med tekmo ni spremljala rezultatov in konkurence, za to je skrbel Anže Strgar, ki ji je bil v pomoč na tekmi. »Do zadnjega dviga nisem vedela, da sem v igri za bronasto medaljo! Že medalja v počepu je bila zame presenečenje. 3. mesto v kategoriji pa je sploh bilo nepričakovano.« Z izidom tekme je bila več kot zadovoljna in upravičeno je ponosna nase, saj je v zelo kratkem času treniranja dosegla odličen rezultat. »V tem športu res uživam in ta tekma je bila zame le potrditev, da se vložen trud zares izplača!«

Osemnajstletna Klara Mezek tekmuje za KDU Olimpija. Trenira štirikrat na teden v Lux fitnesu Škofja Loka. S trenerjem imata t. i. online coaching, kar pomeni, da ji trener napiše program treninga, ki ga nato sama izvede in mu posreduje posnetke treningov. »Trener Luka Lavtar nato vse moje posnetke pogleda in mi sporoči, če so bili treningi pravilni, če je potrebno še karkoli izboljšati.« Poleg treningov sta pomembna tudi zadosten počitek in prehrana. »Skrbim, da dobro in dovolj spim ter zaužijem dovolj beljakovin,« pove Klara.

Kot pojasni, je troboj moči v Sloveniji še dokaj nepoznan šport, a število tekmovalcev raste. Na letošnjem državnem prvenstvu je sodelovalo približno 118 tekmovalk in tekmovalcev iz desetih različnih klubov. V naslednjem letu se bo kot mladinka udeležila državnega prvenstva v klasičnem troboju moči za kadete, mladince in veterane. »V prihodnje si želim tudi udeležbe na mednarodnih tekmovanjih, a je trenutno norma še nedosegljiva, zato bom dala vse od sebe, da jo čim prej dosežem,« še pove Klara Mezek, sicer dijakinja četrtega letnika Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana.

Lidija Razložnik