Knjige, knjigice – naše prijateljice

19.10.2023

Popis gradiva, ki ga je odnesla vodna ujma v Krajevni knjižnici Poljane, je zaključen. Končna bilanca je jasna, odplavilo je polovico knjižnega fonda.

Gradivo, ki je ostalo, hranimo v Sokolskem domu v Gorenji vasi. Zahvaljujemo se Zavodu Poljanska dolina, ki nam je odstopil del svojih prostorov, v prvi polovici leta 2025 pa jih bomo z največjim veseljem preselili nazaj v Poljane, v nove prostore v kulturnem domu. Do takrat pa vabljeni v Krajevno knjižnico Gorenja vas, ki je za vas odprta od ponedeljka do petka. 

Vsi, ki bi želeli darovati knjige za knjižnico v Poljanah, te sedaj lahko, po predhodnem klicu in dogovoru s knjižničarkami, prinesete bodisi v knjižnico v Gorenji vasi ali Škofji Loki. Dodatni razlog za obisk je tudi prečudovita fotografska razstava domačinke Irene Kejžar. Svojo razstavo je naslovila Brezčasna Afrika. O sebi je zapisala: »Kot človek narave sem izjemno rada v stiku z njo. Občudujem vse njene lepote, premamijo me čudoviti sončni vzhodi, prostranost gora, gozdov, ujetih vodotokov s slapovi, varuhi živalskega sveta, čarobnost razcveta življenja, ki ga odstre dan, in opojnost sončnih zahodov, ki končujejo eno in napovedujejo drugo zgodbo. Že v otroštvu sem imela željo obiskati in doživeti svet, ki nam je v mnogočem nepoznan in nedoumljiv, Afriko. Videti čisto pravega leva, zebro, krokodila se mi je uresničilo pred osmimi leti, ko sem prvič odpotovala na črno celino. Pa ni ostalo le pri enem obisku, Afrika me je s svojo bujnostjo, preprostostjo, polnostjo, čudovito naravo in edinstvenim živalskim svetom povsem prevzela. Tja sem se vrnila še trikrat. V fotografski aparat se je ujelo res veliko število trenutkov. Vsak od njih je kot samosvoja zapisana zgodba. Taka je tudi razstava.« Šestnajst fotografij, ki bodo na ogled vse do decembra, je zares dih jemajočih, zato ne izpustite priložnosti in si jih oglejte.

Prireditve so ponovno na sporedu in otroci so na prvi pravljično-glasbenici urici uživali z gostjo Urško Košir, ustvarjalko programa Tri ptičice. Pripovedovala nam je pravljico ob kamišibaju, poplesavali in prepevali smo ob zvokih ukulela ter prepevali bolj in manj znane otroške pesmice. Prisotni otroci in starši so bili navdušeni. Urška pa se ponovno vrne prvi petek v novembru. Knjižničarke priporočamo in vas vabimo na literarno-filmsko popotovanje. Pripravile smo izbor več kot 150 knjig, ki so bile vir navdiha za številne filme in serije, ter izbor filmov, ki so nastali po knjižnih predlogah. Preberite, oglejte si film in nam zaupajte, katera različica vas je bolj navdušila, bolj prevzela. Izbor bo na voljo do konca januarja prihodnje leto. Z novembrom najavljamo začetek desete sezone družinskega branja. Mlade bralce vabimo, da se nam pridružijo pri branju novega nabora knjig in si ponovno z branjem priborijo lepo nagrado. Knjižice z vprašanji so že na voljo v naših enotah.

Krajevna knjižnica Gorenja vas, Poljanska cesta 87, Gorenja vas (mansarda v Sokolskem domu); gorenjavas@knjiznica-skofjaloka.si; 04/510 71 00 in 041 442 095
URNIK ODPRTOSTI
(za čas zaprtja Krajevne knjižnice Poljane)
ponedeljek 10.00–17.00
torek 12.30–19.00
sreda 13.00–19.00
četrtek 12.30–19.00
petek 11.00–17.00

Novembra pripravljamo dva Četrtkova večera s knjižnico za odrasle: 9. novembra ob 19. uri v goste prihaja Viki Grošelj, ki nam bo ob izidu nove knjige predstavil svojih 33 odprav v gore, 23. novembra pa bomo z začetkom ob 19. uri gostili že poznana domača popotnika Martino Kavčič Oblak in Petra Oblaka, ki nam bosta predstavila svoje potepanje po Tanzaniji. V decembru pripravljamo tudi prvo pravljično urico za najmlajše (do tretjega leta starosti). Pri nas je vedno pestro in veselo, obiščite nas.

Bernarda Buh