Knjige povezujejo

18.11.2021

Od 23. do 28. novembra bo v Cankarjevem domu in na spletu potekal že 37. Slovenski knjižni sejem.

To je največji knjižni dogodek v Sloveniji. Zaradi epidemije so organizatorji lani pripravili poseben, virtualni sejem. Kaj bo letos, bomo kmalu videli. Kjerkoli že, je sejem z vsemi spremljevalnimi dogodki vreden ogleda. Seveda na sejmu lahko knjige kupite ali pa se le seznanite z vsemi novostmi in dobite idejo, kaj si izposoditi v knjižnici.

V knjižnici se trudimo, da že najmlajše navajamo na knjigo in na bralno kulturo. Zato smo tudi v sezoni 2021/2022 pripravili pester izbor knjig v projektu Družinsko branje. S tem projektom že nekaj let uspešno pritegnemo veliko družin k skupnemu branju. Spodbujamo glasno branje staršev, starih staršev, starejših sester in bratov mlajšim otrokom. Na ta način v družini zrastejo mladi bralci. Pridne bralce tudi letos čakajo nagrade. Za mlade bralce smo ponovno pripravili tematske kovčke s knjigami, revijami, zgoščenkami in lutkami. Na mladinskem oddelku imamo novo razstavo. Otroci iz skupine Ježki iz Vrtca Zala so pod mentorstvom vzgojiteljic Tanje Štibelj in Barbare Treven na ogled postavili svoje likovne stvaritve. Vsak mesec vas na mizicah čakajo pripravljene posebne ovojnice – Pravljične rokodelnice. Te lahko otroci vzamejo domov ter iz materiala in navodil v ovojnici izdelajo zanimive izdelke. Vabimo vas, da kotičke poiščete v svoji knjižnici. Tokrat boste izdelali lovilce sanj.

Eno od poslanstev knjižnice je, da zbira, združuje in predstavlja dela lokalnih avtorjev. V Krajevni knjižnici Gorenja vas imamo razstavni prostor in zato nas veseli, da lahko predstavimo umetniška dela ljudi, ki mogoče ustvarjajo skrito očem širše okolice. Vabimo vse ljubiteljske in profesionalne lokalne umetnike, da se oglasite v knjižnici in predstavite svoje delo. Tokrat se nam bo predstavil rojak, karikaturist Boris Oblak. Čeprav ustvarja na več likovnih področjih, je njegova največja strast portretna karikatura.
Sam pravi, da se je s hecnim risanjem ljudi prvič srečal v času študija likovne pedagogike. Odprtje razstave bo v torek, 7. decembra. Po programu potekajo prireditve za otroke in odrasle: delavnice, pravljice, branje s kužkom, Pravljično ognjišče, predstavitve knjig, razstave ... Datume dogodkov spremljajte na spletni strani knjižnice, v Podblegaških novicah in na spletni strani Zavoda Poljanska dolina. Vabljeni!

Barviti jesenski čas nas prav kliče, da vzamemo v roke raznolike knjige, saj nas knjige vendar povezujejo. V bolj sivih dneh pa si pobarvajte dneve z obiskom kakega dogodka v vaši in naši knjižnici.

Romana Hafner

Fotogalerija