Knjižnica in knjige, vaše prijateljice

22.12.2022

V knjižnici bomo gostili Andreja in Marijo Štremfelj, začenjamo projekt Knjižnica semen. Pretekli mesec in pol je bilo dogajanje v knjižnici zelo pestro – in tako bo tudi v prihodnjem letu.

Začetek novembra sta nas na glasbeno obarvani pravljični uri s predstavitvijo glasbila razveselila Maruša in Krištof Frelih. Maruša nam je predstavila in zaigrala na citre, Krištof pa je predstavil cajon. Skupaj smo zapeli vsem znano pesmico Kuža pazi. Izvedeli smo veliko novega ter se zabavali in uživali ob njunem igranju. Želimo jima veliko uspeha na njuni nadaljnji glasbeni poti.

Druga pravljična urica pa je bila izvedena v sodelovanju z Ambasadorji nasmeha. Obiskala sta nas Irma in kuža Alvin. Ob prebiranju knjige o Alvinu smo se naučili, kaj vse počne v službi psa terapevta, in se ob tem neizmerno zabavali. Na potep po Namibiji sta nas na potopisnem večeru popeljala znana domača popotnika Martina Kavčič Oblak in Peter Oblak. Polna mala dvorana Sokolskega doma se je ob natančnem Martininem opisu potepanja in zabavnih Petrovih razlagah res sprostila. Večer smo zaključili s požirkom namibijske pijače in povabilom, da se srečamo spet ob vrnitvi z novih potovanj. Otroci so se v zelo velikem številu odzvali na povabilo k ustvarjalnim delavnicam. 

Oktobra smo ustvarjali na osnovi angleške ljudske pravljice Trije prašički, oktober je bil prepleten s sovico Oko, decembra pa bo prišla na obisk muca Copatarica. Otroci so se na vseh delavnicah izkazali kot zelo natančni, ustvarjalni in nadarjeni. Njihovi izdelki so zares občudovanja vredni. Vsak posebej. Bravo mladi ustvarjalci. Tudi razstavni kotički se pridno polnijo in menjajo razstavljavce. Na otroškem oddelku so v novembru svoje jesensko obarvane izdelke najprej predstavili otroci skupine Mehurčki iz enote na Dobravi pod vodstvom vzgojiteljic Urške in Božene. V decembru imamo zimsko obarvano razstavo skupine Ježki pod vodstvom vzgojiteljic Eve in Tie.

Ob vstopu v naše prostore v Krajevni knjižnici Gorenja vas so vam bila do začetka decembra na ogled dela domače avtorice Lidije Debelak. Hvala avtorici, da je delila svoja dela z našimi obiskovalci in uspešno na nadaljnji ustvarjalni poti. Do konca januarja vas vabimo na ogled del Sebastjana Ferfolje. Težka življenjska preizkušnja je botrovala začetku njegovega slikarskega ustvarjanja. Svoja dela ustvarja v tehniki z lopatko, tako z akrilnimi kot z oljnimi barvami, brez uporabe čopiča. Od nekdaj so mu všeč slike z debelejšim nanosom barv, zato so tudi njegova dela takšna. Na njegovih slikah se to izrazi z globoko in bogato teksturo. Meseca februarja bomo razstavili dela mladih ustvarjalcev iz naših krajev, ki so sodelovali na poletnem natečaju Škofjeloške pravljice in pripovedke.

Napovedujemo
Januarja bomo gostili priznana alpinista, gorska vodnika Andreja in Marijo Štremfelj. Izkušnje v gorah si nabirata že štirideset let, doma in po svetu, od Sv. Jošta nad Kranjem pa do Mount Everesta. Pred kratkim je izšla tudi njuna nova knjiga z naslovom Kristali sreče. O njunih potepanjih, novi knjigi in še marsičem bo tekla beseda v četrtek, 19. januarja 2023, ob 19. uri. Vstop je prost.

Februarja bomo v Knjižnici Ivana Tavčarja Škofja Loka in njenih enotah začeli projekt Knjižnica semen. Knjižnica semen je eden od načinov ohranjanja biotske pestrosti kulturnih rastlin, ki temelji na brezplačni izmenjavi semen. Obstoj knjižnic semen na nekem območju krepi lokalno skupnost, omogoča izmenjavo dobrih praks in spodbuja varovanje ter ohranjanje avtohtonih in tradicionalnih vrst rastlin. Natančnejša pojasnila in navodila o projektu vam bomo predstavili v februarski številki Podblegaških novic. Že prej pa bodo podatki na naših spletnih platformah.

Naj vam ob koncu leta zaželimo vse dobro. Tudi v letu 2023 naj bosta obisk knjižnice in branje knjig vaša stalnica. Vesele božične praznike in srečno v novem letu!

Bernarda Buh

Fotogalerija