Knjižnica – pravljično ognjišče

23.9.2021

Za nami je prijetno poletje in zdaj smo že zakorakali v jesen. Knjižnica je spet odprta po običajnem urniku med letom, ponovno je odprto tudi izposojevališče Sovodenj.

Poletje je bilo v knjižnici pestro. Ob upoštevanju higienskih predpisov – maske, razkuževanje in medsebojna razdalja – smo poslovali normalno. Otroškega bralnega izziva se je lotilo kar nekaj otrok. Sedemindvajset otrok iz Krajevne knjižnice Gorenja vas in petnajst otrok iz Krajevne knjižnice Poljane si je prislužilo nagrado: kepico sladoleda. Pri tej akciji sta nam velikodušno pomagala Kavarna Ajda iz Gorenje vasi in Gostilna na Vidmu iz Poljan.

Za otroke in njihove starše smo izpeljali še dva dogodka. V sodelovanju z zavodom KRES smo povabili otroke od tretjega do devetega leta starosti k Pravljičnemu ognjišču. Obakrat nam je bilo vreme naklonjeno in je poslušanje pravljice, druženje in ustvarjanje potekalo na terasi Sokolskega doma, kar je dodalo poseben čar srečanjem. Pod vodstvom Katke Žbogar in mentorice Mirjane Pavlović so otroci prisluhnili pravljici, zaplesali, peli in urili rokodelske spretnosti. Prvič so prisluhnili pravljici Metulj in ustvarjali zapestnice v tehniki prstnega kvačkanja. Drugo srečanje je bilo prav tako igrivo in živahno ob poslušanju pravljice Peresce in izdelovanju polstene žogice. Pravljično ognjišče nas bo grelo tudi v jesen in čez vse leto. Zato že na tem mestu vabimo otroke od tretjega do devetega leta starosti vsak četrti ponedeljek v mesecu v Krajevno knjižnico Gorenja vas in v petek, 8. oktobra, tudi v Krajevno knjižnico Poljane. Vabimo vas tudi na ostale prireditve za otroke: pravljice, delavnice, obisk kužka … Vsi dogodki za otroke so v Gorenji vasi ob ponedeljkih ob 17. uri, v Poljanah in na Sovodnju pa ob petkih ob 17. uri. Tudi na odrasle bralce nismo pozabili. Vabimo vas na predstavitev knjige Vladimirja Ahlina - Premetovca Vnitev, ki bo v četrtek, 30. septembra, ob 18. uri v mali dvorani Sokolskega doma. Vabljeni, čaka vas zanimiv sogovornik.

Z vrtcem Zala smo se v tem šolskem letu dogovorili za novo sodelovanje. Na mladinskem oddelku Krajevne knjižnice Gorenja vas bodo na ogled likovni izdelki otrok iz vrtca Zala. Prva bo na ogled svoje izdelke postavila skupina Mehurčki (vzgojiteljica Branka Pavkovič) iz enote Dobrava.

V oktobru bomo pripravili novo razstavo rojakinje Saše Prosen. Saša Prosen, po poklicu grafična oblikovalka in profesorica likovne umetnosti, je v zadnjem času vedno bolj prepoznavna lokalna ustvarjalka. Zadnjih nekaj let riše predvsem portrete, karikature, slika na platno v akril tehniki, riše na steno, tekstil in druge predmete, ukvarja se tudi z grafičnim oblikovanjem. Tokratni izbor karikatur zajema obraze in zgodbe iz domačega okolja.

Seveda upamo, da bo vse potekalo po načrtih. Se pa zavedamo epidemiološke situacije in vas zato prosimo, da za natančnejši program sproti spremljate našo spletno stran in Facebook.

Romana Hafnar

Fotogalerija