Knjižnica tudi prostor druženja

21.3.2024

Knjižnica ni le prostor, kamor zahajamo po knjige, temveč vse bolj postaja tudi prostor druženja. Knjižničarji radi rečemo, da je knjižnica tretji prostor. To pomeni, najprej smo seveda doma, potem hodimo v šolo ali službo in nato pridemo v knjižnico.

Danes knjižnica ni več skladišče knjig, temveč je prostor, kamor se ljudje pridejo družit, kjer se lahko tudi pogovarjajo, ni več tiste tišine, značilne za knjižnico. To je v bistvu neka dnevna soba, kjer ne gre več samo za branje, ampak predvsem za druženje.

Gostili smo Miho Šaleharja
Konec januarja smo v Krajevni knjižnici Gorenja vas gostili Miho Šaleharja, priznanega voditelja z Vala 202, ki se v zadnjem času vse bolj uveljavlja tudi kot pisatelj. Je avtor knjig Duh česa in Pustolovec zmote, pred kratkim pa je izšla njegova tretja knjiga z naslovom Notranji pir ali Kako se prepiti do konca. In prav o tej knjigi je tekel pogovor na literarnem večeru, ki ga je povezovala Damjana Peternelj. Voditeljica Damjana je pripravila zanimiv, zabaven in hkrati resen pogovor z gostom. Obiskovalci so bili navdušeni. Vsi, ki ste literarni večer zamudili, pogovoru z gostom pa bi želeli prisluhniti, lahko to storite na podkastu Knjižnice Ivana Tavčarja Škofja Loka, kjer je objavljen pogovor v celoti. 

Razstava Irene Tratnik in otrok iz vrtcev 
V začetku februarja je razstavni prostor knjižnice v Gorenji vasi dobil novo gostiteljico. Svoja dela je na ogled postavila upokojenka iz Gorenje vasi Irena Tratnik. Da ljudje cenijo njo in njena dela, je pokazal tudi obisk na odprtju razstave. Društvo upokojencev Gorenja vas je pripravilo pester program, bilo je zares veselo. Mnogi ste si razstavo že ogledali, če pa si je še niste, imate čas do 5. aprila. V otroškem kotičku pa so razstavljena dela otrok iz Vrtca Zala Gorenja vas, skupina Ježki (vzgojiteljici Marjeta Demšar in Metka Ferlan). Ogledate si jih lahko do konca marca. V aprilu bodo razstavljali otroci iz Vrtca Agata Poljane, skupina Regratove lučke.

Nagrajenci Tavčarjevega kviza
Ob zaznamovanju Tavčarjevega leta smo se v Knjižnici Ivana Tavčarja Škofja Loka spomnili našega domačega pisatelja s kratkim kvizom o njegovem življenju in pisateljevanju. Med vsemi, ki ste kviz rešili in ga tudi prinesli v Krajevno knjižnico Gorenja vas, smo izžrebali tri nagrajence.
1. Olga Koračin (trimesečna članarina)
2. Olga Oblak (trimesečna članarina)
3. Krištof Frelih (knjižna nagrada)
Nagrajenci lahko nagrado prevzamejo v Krajevni knjižnici Gorenja vas v času odprtosti.

Predstava za otroke
Ob zaključku prireditev smo za otroke pripravili predstavo z naslovom Gozdni koncert. Glasbeno-dramska predstava v izvedbi vzgojiteljic iz vrtca Škofja Loka, enote Pedenjped, bo na sporedu v ponedeljek, 22. aprila, ob 17.30 v veliki dvorani Sokolskega doma. Vstop je prost, lepo vabljeni. Naj pomladni čas v vaš dom prinese nove energije, ki jo vsaj delček namenite prebiranju dobre literature. Se vidimo v knjižnici.

Nekaj novitet z naših knjižnih polic
Campion, Lisa: Umetnost reikija: okrepite si intuitivne in empatične sposobnosti za energijsko zdravljenje
Demšar, Avgust: Estonia
Golob, Tadej: Oj, Triglav, moj dom
Leon, Donna: Skozi motno steklo
Mallory, George: Plezanje na Everest
Mate, Gabor: Navidezna normalnost
Nesbo, Jo: Ljubosumnež in druge zgodbe
Trontelj, Tatjana: Julijana. 270 kilometrov okoli Julijcev
Tucker, K. A.: Dokler ne zbledi
Vora, Ellen: Anatomija tesnobe

Bernarda Buh

Fotogalerija