Knjižnična vrata (trenutno) ostajajo odprta

19.11.2020

V teh negotovih časih, ko svet obvladuje covid-19, ko so nenadne in hitre spremembe del našega vsakdana, ko nič ni samoumevno, knjiga ostaja dostopna in naša zvesta prijateljica.

Vrata knjižnice ostajajo odprta na takšen ali drugačen način. Teden dni, od 26. do 30. oktobra, so vam bile knjige dostopne po predhodnem naročilu po telefonu, elektronski
pošti ali Cobissu in ste jih lahko prevzeli na vhodu v knjižnico. Trenutno knjižnice delujejo povsem običajno, seveda ob upoštevanju vseh pravil, ki veljajo za zaprte prostore. O vsem vas tekoče obveščamo na naši spletni strani knjiznice.
Nemoteno teče projekt Družinsko branje, knjige vas čakajo na policah, knjižica z vprašanji pri izposojevalnem pultu, nagrade pa zavite v tančico skrivnosti. Izvaja se tudi projekt Knjige, ki vam ne bodo pustile spati, odrasli radi posegate po priporočenih knjigah. Koronavirus je posegel tudi v potek razstav. Razstava Tonija Albrehta Malo mešano ostaja v gosteh v razstavnem prostoru v Krajevni knjižnici Gorenja vas še nekaj časa. Ko bodo razstavljavci, ki so na seznamu, lahko zagotovili svoja dela, bomo razstavo ponovno zamenjali.
Tudi drugi dogodki so trenutno nekoliko na oddihu. Ko bodo razmere ponovno dopuščale izvajanje vseh dejavnosti, bomo vse nadoknadili. Do takrat preberite kakšno zanimivo, poučno, sproščujočo, zabavno … knjigo. Zabavajte se ob branju v družinskem krogu, da bodo dolgi jesenski večeri hitreje minili. Da bomo slišali še več izjav mamic: "Eden zraven mene ves vesel bere, eden se pa v sobi smeje, ko bere stripe." Knjižničarke vam bomo pri izboru vedno z veseljem pomagale. Ostanite zdravi in v družbi dobrih knjig.

OTROK, BRANJE, ODRASLI
Nikoli ni prezgodaj! Že od rojstva na otroka ugodno vplivajo petje, pogovor in branje.
Nikoli ni prepozno! Z vsakim novim besedilom se vedno znova učimo branja.
Vsak čas je ravno pravi za branje, pogovor in prijetno druženje ob branju.
Vzemimo si čas in berimo otroku vsak dan nekaj minut (odvisno od starosti otroka). S starejšim otrokom se pogovarjajmo o knjigah!
Glasno branje, pogovor z otrokom, čas, ki ga preživimo skupaj, so nenadomestljivi!
Včlanimo otroka v splošno knjižnico (otroci so oproščeni članarin in vpisnin) Omejimo čas za gledanje televizije in igro na računalniku – ne prepuščajmo jim otroka!
Bodimo otroku zgled – berimo tudi sami!

Druge možnosti izposoje gradiva:
DOSTAVA GRADIVA PO POŠTI: cena 2,50 EUR/do 2 kg. Naročila sprejemamo po elektronski pošti info@knjiznica-skofjaloka.si ali telefonu 04/511 25 00.
IZPOSOJA ELEKTRONSKIH KNJIG: Vabimo vas, da obiščete spletni portal Biblos (www.biblos.si) in si ogledate številne e-vire na tem portalu.
PREBIRANJE ČASNIKOV IN REVIJ v zbirki PressReader: mogoč je dostop do več kot sedem tisoč časnikov in revij. V slovenskem jeziku so na voljo Večer, Dnevnik in Nedeljski dnevnik. Vse, kar potrebujete, je številka članske izkaznice in geslo za mojo knjižnico. Če ga še nimate, pokličite v knjižnico.

Branje je za duha to, kar je telovadba za telo. (R. Steele)

Nekaj novih naslovov z naših knjižnih polic, ki jih priporočamo za odrasle:
1. Ardone, Viola: Otroci z vlaka
2. Backman, Frederik: Tesnoba do roba
3. Bryndza, Robert: Temni pesek
4. Chamberlain, Diane: Skrivna sestra
5. Osman, Richard: Četrtkov klub za umore
6. Perry, Philippa: Knjiga, za katero si želite, da bi jo prebrali vaši starši (in za katero bodo vaši otroci veseli, da ste jo)

Za mladino:
1. Auer, Margit: Šola magičnih živali
2. Konc Lorenzutti, Nataša: Gremo mi v tri krasne
3. Nepozabne: ženske, ki so premikale meje našega sveta
4. Pilkey, Dav: zbirka Pasji mož
5. Raziskovalci: izjemne zgodbe o največjih pustolovcih sveta
6. Walliams, David: Vsi ti brezupno obupni učitelji

Bernarda Buh