Ko kultura zadiši po domačem

21.7.2025

V petek, 18. julija, je od 17. do 21. ure v Dvorcu Visoko potekal poletni kulturno-kulinarični dogodek Visoški lonec, na katerem so se prepletale zgodovina, kulturna dediščina, kulinarika in glasba ter se združile v edinstveno doživetje, ki ga ne gre zamuditi.

Ob 17. uri je bilo odprtje dogodka, moderatorka Jana Jenko je s kratkim uvodom pozdravila obiskovalce. Med 17.15 in 18.15 je potekal voden ogled muzejskih zbirk z vodnicama Biljano Ristić in Mojco Šifrer Bulovec, na katerem so obiskovalci odkrivali skrivnosti zbirk Dvorca Visoko s posebnim poudarkom na Franji Tavčar in visoški kuhinji.

Med 18.15 in 18.45. uro je sledila predstavitev poljanskega narečja: Dušan Škrlep je v preddverju dvorca predstavil jezikovne značilnosti poljanskega narečja. Med 18.45 in 19.15 je bilo na zunanjem prizorišču pred Dvorcem možno uživati v folklornem nastopu Turističnega društva Žirovski Vrh s šestimi plesnimi pari in dvema glasbenikoma. Lucija Kavčič je poleg tega predstavila ljudske kostume na Škofjeloškem, pevke z delavnice ljudskega petja pa so dogodek obogatile z ljudsko pesmijo. Naposled je bila ob 19.15 pogostitev z visoškim loncem – hranljivo kmečko jedjo na žlico po starem receptu nekdanjih visoških gospodinj, ki jo je pripravil hišni kuhar Janez Kržišnik. Zgodbo o loncu je predstavila Martina Ambrožič Tušar. Privoščiti si ga je bilo možno na vrtu dvorca, zraven so postregli še sladko drobnjakovo potičko.

Od 20. do 21. ure je potekal petkov glasbeni večer, na katerem so nastopili Poljanski godci. Dogodek je bil odlična priložnost za sprostitev v čudovitem ambientu dvorca, za odkrivanje kulturne dediščine ter uživanje v domačih okusih Poljanske doline.

Jure Ferlan