Ko so kupci zadovoljni, je še utrujenost prijetna

23.12.2021

Na kmetiji Zamuda Majde in Zvoneta Možine na sončnih pobočjih Starega in Mladega vrha, v Dolenčicah, že skoraj dvajset let diši po pekovskih izdelkih in suhem sadju.

"Moja stara mama je rekla, da so tu 'tamala nebesa', saj je tu uspevala tudi pšenica, v višje ležečih vaseh pa le rž. Mikroklima naše vasi je naklonjena tudi sadju, posebej češplje in hruške dobro uspevajo," pojasni Majda odločitev za dodatno dejavnost na kmetiji, ki so jo po letu 2003 dopolnili še s peko kruha in peciva. Pečejo polbel, polnozrnat, bel kruh, ajdovega z orehi ali lanom, koruznega, ovsenega in pirinega z drožmi ... "Navaden kruh sem že kot otrok pekla s staro mamo in svojo mamo in receptura je še ista, le da sva z mamo sestavine merili brez tehtnice. Za posebne, nove okuse pa pobrskam po knjigah, malo pa še prilagodim po svoje," pojasni Majda sestavo receptov. Pečejo v krušni peči, ki da kruhu poseben, enkraten okus. "Pomembno je, da je peč ogreta ravno prav," doda Zvone, drva so tako v peči kot sicer njegova skrb. Po peki kruha v peči spečejo še mlince po receptu Zvonetove mame Milke, po katerih je povpraševanje vse leto, saj jih lahko hrustamo kar tako ali pa pripravimo okusno prilogo. Ponudbo dopolnjujejo jušni rezanci, tudi iz pirine moke.

Po kruhu še sadje
V peči pa tudi po mlincih še ostane dovolj toplote, da posušijo doma pridelano sadje, predvsem hruške in češplje, orehe, medtem ko na krhlje narezano sadje sušijo v kondenzacijski sušilnici. Letos so zaradi pozebe sadje dokupili na slovenskih kmetijah in sušili podbreška jabolka, brkinske slive, vipavske hruške, nekaj za prodajo, nekaj pa za peko sadnih štrukljev za šolske malice ter za hruškovo potico. Vse piškote namažejo z domačo marmelado, kuhajo češpljevo, borovničevo, malinovo, jagodno ter mešano, vse najdejo svoje mesto tudi na trgovskih policah. Izdelke prodajajo na domu, kjer jih lahko prevzamete s svojo embalažo, v domačih kotičkih trgovin Loške zadruge, v trgovinici Žnidarčkove domačije v Žireh ter na kmetiji – sirarni Bogataj v Gorenji vasi, od koder Zamudove izdelke vozijo še v trgovinico Biomax na tržnico Koseze. Vsako leto so Miklavževi pomočniki, različno pecivo pripravljajo za poroke, tudi pakete za "šeškalco" in druga praznovanja. Pripravljajo tudi različna poslovna darila.

Skupno delo gradi odnose
Radi sprejmejo in pogostijo različne skupine izletnikov, organizirali so tečaje peke, v posebno veselje jim je izvedba naravoslovnih dni za vrtce in šole. Pri delu jih vodijo spoštovanje tradicije ter sodobne smernice glede zdrave prehrane. "Uporabljamo kakovostne, po možnosti domače surovine, iz katerih po tradicionalnih recepturah, obogatenih s sodobnimi znanji in tehnologijo, nudimo strankam prepoznavne okuse," sta ponosna Možinova. Sodeluje cela družina. "Skupno delo, kjer so roke zaposlene, je bila tudi lepa priložnost za koristne, prijetne, včasih tudi neprijetne, a potrebne pogovore," pojasnita svoj način vpeljevanja otrok, od katerih imajo trije že svoje družine, v vsakodnevne obveznosti. Dejavnost sta okrepila in zaposlila Jernejo, s katero lepo sodelujejo. "Nepogrešljiva pa je pomoč mame Milke, ki je letos dopolnila 91 let, a neutrudno reže jabolka, hruške, tre orehe, skrbi, da na njivi ni plevela, in še marsikaj," sta hvaležna. "Veliko je različnih del, kar omogoča sodelovanje vseh generacij, vsak prispeva po svojih zmožnostih. To pa gradi tudi naše odnose. In ko so z izdelki zadovoljni še kupci, je tudi utrujenost prijetna," povesta v želji, da bi se eden od otrok odločil, da zaživi na kmetiji. "Da bi zemlja, ki je omogočala življenje prednikom, ostala rodovitna tudi naprej. Drugače pa, da bi vendar ozavestili, da nam je lepo, da bi v drugem videli in iskali dobro, da bi delali, se odločali z odgovornostjo tudi do skupnosti." In v smehu še, da bi lahko večkrat sedla na kolo ali obula gojzarje.
Praznovali bodo doma. "Malo utrujeni od decembra, tudi zato. Ko gremo ob zvonjenju na sveti večer s kadilom in blagoslovljeno vodo okrog hiše in hleva, zadiši po božičnih praznikih. Vsakdanje hitenje izgubi svojo ostrino, čas je za družino, prijatelje. In ta čas je za nas vedno prazničen čas," skleneta v skupni zahvali kupcem za zaupanje ter z željo po lepih božičnih praznikih, polnih trenutkov, ko srce zaigra v sreči, miru in veselju.

Damjana Peternelj

Fotogalerija