Koledar ob Tavčarjevem letu

22.12.2022

Vlada Republike Slovenije je leto 2023 razglasila za Tavčarjevo leto.

V letu 2023 se spominjamo stote obletnice smrti našega znamenitega rojaka dr. Ivana Tavčarja, ki je bil eden pomembnejših slovenskih literarnih ustvarjalcev realizma in politikov tedanje liberalne stranke. Širši javnosti je dobro znan kot plodovit pisatelj novel, črtic, povesti in romanov, v katerih je prikazoval predvsem življenje v rodni Poljanski dolini, med najbolj znanimi deli pa so Cvetje v jeseni, Visoška kronika, Izza kongresa, V Zali in še mnoga druga.

Ob tej priložnosti sta Občina Gorenja vas - Poljane in Zavod Poljanska dolina pripravila poseben koledar. Fotografije predstavljajo utrinke časa iz Tavčarjevega življenja in živahnega utripa Dvorca Visoko, za pripravo koledarja pa smo jih izbrali v arhivu Občine Gorenja vas - Poljane, v Zgodovinskem arhivu Ljubljana, enota Škofja Loka, ter v Loškem muzeju Škofja Loka. Možnost nakupa koledarja je na Dvorcu Visoko in na Info točki v Gorenji vasi.

Kristina Bogataj

 

Prihodnje leto bo Tavčarjevo leto

V prihodnjem letu bo 19. februarja minilo sto let od smrti pisatelja dr. Ivana Tavčarja, ki se je rodil 28. avgusta 1851 pri Kosmu v Poljanah. Ivan Tavčar (1851–1923) velja za enega pomembnejših slovenskih literarnih ustvarjalcev realizma na Slovenskem in politikov tedanje liberalne stranke. Vlada je zato prihodnje leto razglasila za Tavčarjevo leto. »Občina Gorenja vas - Poljane bo k zaznamovanju Tavčarjevega leta pristopila celostno in skozi vse leto, pri čemer se bo povezala z različnimi akterji s področja kulture in znanosti,« so pojasnili na občini. Skupaj z Zavodom Poljanska dolina so že izdali poseben koledar s fotografijami, ki prikazujejo utrinke iz Tavčarjevega življenja in živahen utrip Dvorca Visoko. V Sokolskem domu v Gorenji vasi bodo 20. maja pripravili tudi osrednjo državno proslavo ob Tavčarjevem letu. Sokolski dom so namreč predali namenu prav na ta dan v letu Tavčarjeve smrti.