Končali dela za večjo poplavno varnost

24.3.2022

Preteklo leto je bilo spet zaznamovano s protikoronskimi ukrepi, pogrešali smo prireditve in druženja naših društev.

Kljub težkim razmeram pa lahko rečemo, da so delo in investicije tisto, kar nas žene naprej. V naši občini je bilo lani na področju investicij zelo pestro, saj so v vseh šestih krajevnih skupnostih potekali številni projekti, ki sta jih financirali občina in država. V naši krajevni skupnosti se je zaključil projekt protipoplavne ureditve Poljan, kjer je bilo zgrajenih šest mostov, novo krožišče, asfaltiranih je bilo petsto metrov cest v Hotovlji in Predmostu, uredile so se struge reke Sore, Ločilnice in Brenteževega grabna. Proti Hotovlji in cerkvi sta bili zgrajeni poti za pešce, ki sta bili tudi opremljeni z javno razsvetljavo. Tudi cerkev sv. Martina je z varovalnim obzidjem bolje zaščitena pred poplavami. Ob koncu lanskega leta se je zaključila tudi investicija v prizidek Vrtca Agata v vrednosti več kot 2,5 milijona evrov. Tudi sanacija štirih plazov in zamenjava asfalta v dolžini 270 metrov na cesti Malenski Vrh–Gorenje Brdo je bila zaključena ob koncu lanskega leta. S pomočjo državnih sredstev za sanacijo plazov se je izvedla globinska sanacija terena in nato ponovno utrdila cesta. Vrednost gradbenih del je bila 187 tisoč evrov. Z odobrenimi finančnimi sredstvi ministrstva za kulturo so začeli urejati in raziskovati arheološko najdišče v središču Poljan.

Kljub protikoronskim omejitvam nam je sredi lanskega leta, na kresni večer, uspelo izpeljati praznovanje tridesetletnice obstoja naše države. Praznovanje smo začeli s sveto mašo za domovino in ga nadaljevali ob Lipi samostojnosti v parku sredi Poljan. Slavnostni govornik ustavni sodnik Klemen Jaklič je v svojem nagovoru poudaril, da bi nas sredi tega novega časa, sredi te manipulativne stvarnosti, ki nas obdaja, resnica morala še najbolj zanimati. Samo če za svoj temelj vzamemo resnico in smo ji zavezani v celoti, lahko tudi spoznamo pravo pot za prihodnost. Podelili smo tudi priznanja Krajevne skupnosti Poljane za leto 2021. Prejeli sta ga domačinki, odlični športnici, ki sta v skakalnem športu dosegli vrhunske rezultate: Ema Klinec za odlične rezultate v smučarskih skokih v minuli sezoni in za osvojitev zlate medalje na svetovnem prvenstvu, Nika Križnar pa za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala v smučarskih skokih in s tem osvojitev velikega kristalnega globusa. Obe pa tudi za izjemen prispevek k prepoznavnosti občine Gorenja vas - Poljane in Slovenije.

Iz proračuna krajevne skupnosti pa smo lani asfaltirali le del načrtovanih odsekov cest: odsek ceste v Predmostu od cerkve do Podbregarja v dolžini tristo metrov se je pred asfaltiranjem na novo utrdil, vgradile so se cevi za vodovod, elektriko in optiko. Na Gorenjem Brdu se je prav tako na novo utrdil in asfaltiral odsek ceste v dolžini 170 metrov. Na cesti Volča–Malenski Vrh je bilo saniranih 70 metrov ceste. Prav tako smo po končani vgradnji optičnega kabla v cesto v Hotovlji od Kočarja mimo Bolantača do Žnidarja na novo utrdili in asfaltirali cesto v dolžini 360 metrov. Pri Bolantaču smo izvedli že dolgo časa planirano poglobitev ceste in tako omogočili tudi tovorni promet.

Franc Dolenec, KS Poljane