Končana še ena sezona pohodov

18.11.2021

Zadnji dan v oktobru so pohodniki v Turističnem društvu Stari vrh zaključili še eno sezono pohodov pod skupnim imenom Od cvetja do jeseni.

To je bila že druga sezona, ki jo je deloma krojila pandemija covida-19, malo pa tudi slabo vreme, saj je bilo od načrtovanih sedmih pohodov izpeljanih le pet, s čimer so glede na trenutno stanje v društvu zadovoljni.

Zadnji Valentinov pohod so pohodniki začeli v Selški dolini pri spodnji postaji šestsedežnice. Kljub slabši napovedi se je kot naročeno vreme tokrat pokorilo željam pohodnikov in je jesensko sonce poskrbelo, da je narava pokazala vse svoje barve, ko so se po poteh in stezah vzpenjali ob smučišču vse do Gostišča na Starem vrhu (koče Stari vrh). Po malici v koči so se preko vasi Četena Ravan in po lepih poljskih poteh spustili do Mlake. Obiskali so domačijo pri Jejlarju, kjer stoji mogočna kmečka hiša, kjer so bili posneti prizori v filmu Cvetje v jeseni. Po postanku ob krompirju v oblicah, pečenem kostanju, čaju in dobri glasbi domačega harmonikarja so nadaljevali pot do Jarčjega Brda.
Ogledali so si podružnično cerkev svetega Valentina. Po vrnitvi na izhodišče jih je čakalo še okusno domače kosilo in nekaj lepih nagrad, ki so jih prispevali gostilna Blegoš, gostišče Stari vrh, Družinski park Stari vrh in STC Stari vrh. Udeležba je bila kot običajno dokaj velika in veseli so, da se jim pridružujejo tudi pohodniki iz drugih krajev Slovenije.

Ob zaključku letošnje sezone je organizator in vodja pohodov Janez Šturm povedal: "Z letošnjo sezono smo kljub situaciji, ki ni bila ravno rožnata, lahko zadovoljni. Izpeljali smo pet od načrtovanih sedmih pohodov in vsi so bili lepo obiskani saj je bilo vedno od štirideset do petdeset pohodnikov; nekaj je bilo novih obrazov, veseli pa smo tudi mladih pohodnikov, saj se nam vedno pridruži kar nekaj otrok. V prihodnjem letu imamo že izdelan spored in nekaj novih poti in upamo, da se stanje res umiri in bomo lahko izvedli vseh sedem načrtovanih pohodov. Vabimo vse, ki morda še oklevate, da se nam prihodnje leto pridružite vsaj na kakšnem od njih, saj imamo v krajih pod Starim vrhom veliko lepih poti, ki niso prezahtevne niti za najmlajše, obenem pa veliko ponudnikov turističnih dejavnosti in domačih izdelkov: od mesnin, mlečnih izdelkov, peciva, pijač do mojstrov izdelkov domače obrti, ki jih na teh pohodih obiščemo. Vsem se iskreno zahvaljujemo tudi za uporabne in okusne nagrade, ki ste jih prispevali skozi vse leto in smo jih razdelili med pohodnike. Ob tej priložnosti bi se zahvalil tudi vsem, ki so nas na poti pogostili, dovolili, da smo jih zmotili pri delu ali pa prečkali njihova dvorišča, in se jim priporočamo tudi za prihodnje leto. Za konec pa le še povabilo vsem, da nas obiščete tudi v teh jesenskih in zimskih mesecih, saj so pohodne poti označene in urejene vse leto."

Hermina Jelovčan

Fotogalerija