Krajevno knjižnico Poljane odnesle poplave

21.9.2023

Lani smo se v septembrski številki veselili novih začasnih prostorov poljanske knjižnice. Niti leto dni po selitvi lahko poročamo le še o praznih prostorih.

Petek, 4. avgust 2023. Najbrž ni Poljanca (Slovenca), ki bo to jutro/dan kdaj pozabil. Voda, plazovi, obupani obrazi, kamorkoli smo se obrnili.

Sama nisem mogla iz domače vasi do popoldneva, saj so bili plazovi povsod po cestah do Poljan. Ko pa mi je le uspelo … Že na poti do knjižnice, ko v krožnem križišču zagledaš zabojnike z gradbišča, ko je pogled na Poljane spominjal na vojno stanje in nato na poti do knjižnice na ulici zagledaš ležati knjige … Še bolj me je stisnilo pri srcu. Pričakuješ, da bo hudo, a ne tako hudo. Blato, knjige po tleh, prevrnjene spodnje police, zaliti računalniki … Voda je segala čez tri police visoko. V večini je oplazila in uničila tudi gradivo na četrti polici. Niti si še ne opomoreš od šoka, ko so že okoli tebe ljudje in sprašujejo: Kaj boš naredila, lahko kako pomagamo? Prišli so ljudje, ki jih nisem niti poznala, kombi pred vrati knjižnice in akcija. Ob nesebični pomoči velikega števila domačinov smo vse zalito gradivo že v petek odpeljali tja, kjer knjige nikakor ne bi smele pristati. Žal, tokrat druge možnosti ni bilo. V soboto smo prepeljali gradivo, ki je ostalo izven dosega vode, v Krajevno knjižnico Gorenja vas. V nedeljo je sledilo čiščenje. Blata ni bilo več, a pogled na izpraznjeno knjižnico je bil še kako pretresljiv. Na tem mestu bi se zahvalila vsem, ki ste kakorkoli pomagali pri čiščenju prostorov Krajevne knjižnice Poljane.

Koliko gradiva nam je odnesla vodna ujma, bomo vedeli po izvedeni inventuri, kdaj bo v Poljanah ponovno zaživela knjižnica, pa se bolj kot ne zavedamo vsi. Ponovno se bomo srečali v novem Kulturnem domu, kjer imamo že zagotovljene prostore. Kdaj? Verjamemo, da se bo Občina Gorenja vas - Poljane maksimalno potrudila, da boste Poljanci v čim krajšem času lahko knjižnico ponovno obiskovali v svojem kraju. Do takrat bo Krajevna knjižnica Gorenja vas dodatno odprta v terminu, ki je bil v veljavi v Poljanah. Vsi obiskovalci boste torej imeli knjižnico dostopno pet dni na teden. Če je med vami kdo, ki do knjižnice v Gorenji vasi ne bi mogel priti, naj nas pokliče in se bomo dogovorili o drugih možnosti dostave gradiva. Na tem mestu pozivamo vse, da poskrbite za prevoz do knjižnice svojih staršev, starih staršev, prijateljev, sosedov.

Starši, ne prepustite otrok v Poljanah samo šolski knjižnici. Otrok mora imeti stik z obema knjižnicama. Branje je osnova vsega v otrokovem življenju. Če otrok slabo bere, bo posledično imel težave na vseh področjih v življenju. Vzemite si čas in brez hitenja z otrokom družno izberite knjige, ki jih boste nato skupaj prebrali. Naj otrok vidi, da vam je to pomembno, in s tem uvrstite knjigo visoko na seznam vrednot pri otrocih. Če pa boste brali še sami, boste otroku največji zgled.

Darovi za Krajevno knjižnico Poljane
Vsem, ki bi želeli darovati knjige, sporočamo, da jih bomo začeli sprejemati takoj, ko bomo uredili popis in odpis gradiva iz Poljan, predvidoma konec septembra. Z velikim veseljem in hvaležnostjo bomo sprejeli knjige, ki bodo primerne za nadaljnjo uporabo. Resnica je, da nam je veliko gradiva zalilo, a vseeno bomo pri sprejetih knjigah morali naredili izbor. Gradivo mora biti lepo ohranjeno in še vedno aktualno. Naši bralci posegajo po novejših naslovih, starejše gradivo tudi pri nas doleti, po določenem obdobju neizposoje, odpis. Seveda obstajajo tudi naslovi, ki so starejši in še vedno aktualni. Zato vas prosimo, da nas pokličete, preden boste gradivo prinesli v knjižnico. Če knjiga samo zavzema prostor na polici in je sama sebi namen, je za nas neuporabna. Podarite jo raje nekomu, ki mu bo služila. Verjamemo, da boste našo selekcijo sprejeli in razumeli. Imamo omejitev v prostoru in povpraševanju.

Prireditve za otroke in odrasle
Z oktobrom se vračajo prireditve za otroke in odrasle. Urnik prireditev bo glede na združitev poljanske in gorenjevaške enote knjižnice nekoliko drugačen, razgiban. Nekaj dogodkov se bo odvilo ob ponedeljkih, nekaj ob petkih. Za otroke bomo pripravili pravljične urice z glasbeno noto, pravljične urice s kužkom, ustvarjalne delavnice, pravljično jogo, predstave … Vsak mesec se bo odvil Četrtkov večer s knjižnico ter delavnica Aerobika možganov pa še kakšna novost. Razstavni prostor bo v začetku oktobra zapolnila fotografska razstava Irene Kejžar z naslovom Brezčasna Afrika. Razstava bo na ogled do začetka decembra. Naj bo tudi jeseni knjiga vaša spremljevalka.

Bernarda Buh