Kulinarična doživetja na Dvorcu Visoko

22.12.2022

Kulinarična razvajanja na Dvorcu Visoko so v novembru pripravili na temo praznika sv. Martina in jesenskih okusov.

Praznik sv. Martina
Čeprav Poljanska dolina ni znana kot vinorodna dežela, je prav, da se proslavi praznik sv. Martina, ko se mošt spremeni v vino. Tako smo na Dvorcu Visoko 11. novembra prvič organizirali martinovanje. Program je zajemal krst vina s poljanskim župnikom Jožetom Plutom, saj je zavetnik cerkve v Poljanah prav sveti Martin. Sledila je predstavitev vinske kleti Goriška brda in za zaključek pozdrav župana Občine Gorenja vas - Poljane Milana Čadeža, ki je poudaril pomembnost ohranjanja tudi kulinarične dediščine. Jesenski večer, namenjen dobri družbi, odlični kulinariki in mlademu vinu je bil kot nalašč za pristno kulinarično doživetje.

Jesenski okusi
Prihaja zimski čas in zapihal je zadnji jesenski veter, ki je na Dvorec Visoko prinesel jesenske dobrote. Veliko pridelkov je že pobranih in izbira lokalno pridelanega sadja ter zelenjave je še posebno bogata. Zato je jesen pravi čas za pripravo najokusnejših jedi. Ponuja veliko sestavin, med njimi predvsem gobe, hruške, sladki krompir, zelje, kostanj, buče, rdečo peso, repo ... In tako smo v koncu tedna od 25. do 27. novembra pripravljali jedi iz teh sestavin in gostom ponudili odlične in okusne jedi.

Martina Ambrožič Tušar