Kulinarična doživetja
19.12.2024
S prvim januarjem se začenja četrti kulinarični festival Okusi Škofjeloškega v organizaciji Razvojne agencije Sora. Enajstih ponudnikov, od tega devet gostiln in dve turistični kmetiji, bo vsem kulinaričnim navdušencem ponudilo unikatne menije z najboljšimi lokalnimi sestavinami.
Okusi Škofjeloškega bodo na voljo tudi v Gostilni Lipan in Taverni Petra. Kot so zapisali na spletni strani Razvojne agencije Sora, Škofjeloško območje v sebi skriva številne kulinarične zgodbe: raznolika zelenjava s podeželskih vrtov, gobe in gozdni sadeži iz lokalnih gozdov, sadje s travniških sadovnjakov, sveže in zdravo meso, zelišča in med, ki ga marljivo nabirajo čebele … Vse to je osnova kulinarične ponudbe, ki jo bodo gostinci tudi tokrat uvrstili v svoje jedilnike.
Zavedajo se sodobnih trendov in pomena zdravega prehranjevanja, ki temelji na sezonskih jedeh in živilih lokalnega izvora. S povezovanjem dobaviteljev lokalnih živil in gostinskih ponudnikov se prenavlja obstoječa kulinarična ponudba. Ta temelji na uporabi lokalnih surovin in pripravi hišnih specialitet, postreženih na sodoben način. Pri projektu sodeluje tudi več kot deset ponudnikov lokalnih živil iz naše občine. Cena menija je enotna: 28 evrov. Predhodne najave na dogodek so zaželene. Tako v Gostilni Lipan kot Taverni Petra so za festival pripravili popolnoma nove krožnike, na katerih so lokalne sestavine in zelenjava z domačega vrta ter so primerne letnemu času strežbe. Priprave so začeli jeseni. »Meni za okuse sta sestavila 'ta hišna fanta', ki obiskujeta srednjo gostinsko šolo v Radovljici. Sodelovala sta z novimi pristopi in okusi, mi pa s kilometrino,« je povedala Klavdija Filipič. V Taverni Petra bodo na svoj račun prišli tudi vegetarijanci, saj so v okviru festivala zanje pripravili poseben meni.
Festivalski meni Gostilne Lipan: mini krof rdeče pese, skuta, marinirana postrv, kaviar, koprc, raviol, polnjen z bučo, maslena omaka krškopoljca, okisana rdeča čebula, bučna semena, telečja ribica, pire čičerike, por, demi glace in ajdov krap, karamela, gel pomaranče z limono, karamelizirani oreh.
Festivalski meni Taverne Petra: mesni meni: pozdrav iz kuhinje, krompir na žup s popečeno slanino in čebulo, svinjski file v omaki suhih sliv, pečen našpikan krompir, korenčkov pire in jabolčni štrukelj s cimetovo omako in orehov drobljenec; vegetarijanski meni: pozdrav iz kuhinje, krompir na žup s popečeno čebulo, bučni njoki z žajbljem in jabolčni štrukelj s cimetovo omako in orehov drobljenec.
Lidija Razložnik