Kulinarični festival v Škofji Loki

18.11.2021

V okviru projekta Okusi Škofjeloškega bo v januarju prihodnje leto izveden kulinarični festival, na katerem bodo sodelovali gostinski ponudniki in turistične kmetije s Škofjeloškega. Dogodek temelji na kulinarični tradiciji območja, nadgradnji obstoječe kulinarične ponudbe in vključevanju lokalnih surovin in živil v jedilnike in menije, ki so jih gostinci in turistične kmetije že pripravili. 

Če bo epidemiološka slika dopuščala, bo Razvojna agencija Sora med 21. in 30. januarjem priredila prvi kulinarični festival. Z obogateno kulinarično ponudbo bo na festivalu sodelovalo 14 gostinskih ponudnikov in turističnih kmetij s Škofjeloškega, od tega dve iz občine Gorenja vas - Poljane: gostilna Lipan in gostilna Jager.

"Za čimboljšo izvedbo festivala smo v tem mesecu organizirali srečanje s kuharskim mojstrom Urošem Štefelinom in Marcelo Klofutar ter sodelujočimi gostinskimi ponudniki in turističnimi kmetijami. Na podlagi njunih izkušenj z izvedbo Okusov Radolce smo uskladili izvedbo otvoritvene večerje festivala kot tudi nadaljnji potek festivala," je pojasnila vodja projekta Kristina Miklavčič. Tema srečanja so bile tudi cene in sestave menijev ter sodelovanje z lokalnimi dobavitelji živil. Za namen promocije nove kulinarično-turistične ponudbe je v pripravi promocijska brošura, v kateri bodo predstavljeni vsi sodelujoči kulinarični ponudniki in njihove hišne specialitete z recepti. Brošura bo vsebovala tudi seznam lokalnih ponudnikov, ki bodo dobavljali surovine za festival. "V pomoč gostinskim ponudnikom pri naročanju surovin in živil iz Škofjeloškega bomo objavili še razširjen seznam vseh lokalnih ponudnikov, ki imajo viške in so pripravljeni svoje pridelke in izdelke ponuditi tudi gostincem." Več o projektu in trenutnih aktivnostih je na voljo na spletnih straneh RAS in sodelujočih partnerjev – Območne obrtno podjetniške zbornice Škofja Loka, KGZS, Kmetijsko gozdarskega zavoda Kranj in Društva za razvoj podeželja Resje.

Lidija Razložnik