Kultura, šport, znanost, parlament ...

19.5.2022

V začetku aprila je bila v športni dvorani pri OŠ Ivana Tavčarja slovesnost ob 50-letnici današnje šolske stavbe v Gorenji vasi. Predstavili so jubilejni zbornik Šola na Trati ne sme zaostati.

Po svečanem programu so si gostje v šolski galeriji ogledali razstavo fotografij Kako je rasla naša šola. Avtorja fotografij o gradnji šole sta Vladimir Simončič Vlastja in njegova žena Hani.

Dnevi dejavnosti in drugi dogodki
Konec aprila so bili izvedeni tehniški dnevi, ki so imeli za posamezne razrede različne vsebine – ekologija, svetloba in zvok, robotika in umetna inteligenca. Šolarjem razredne stopnje so učenci Glasbene šole Škofja Loka predstavili inštrumente – klavir, harmoniko, violino, violo, violončelo, kitaro, flavto, klarinet, saksofon in trobento. Učenci, ki zmorejo več, so spoznavali čudesa znanosti v Tehnološkem parku v Celju.

Šolski in medobčinski otroški parlament
Na naši šoli je potekal šolski parlament na temo Moja poklicna prihodnost – podjetništvo. Zbrali so se predstavniki oddelkov od 4. do 9. razreda. Mentorici šolskega parlamenta Marta Kelner in Andreja Uršič sta nekaj učencev pripravili za medobčinski parlament, ki je bil 12. aprila na OŠ Poljane. Poleg predstavnikov naše šole so bili tam še učenci gostujoče OŠ Poljane in učenci OŠ Žiri.

Poskusna odprava MEPI
Devet učencev, ki so v tem šolskem letu vključeni v program MEPI, je nestrpno pričakovalo poskusno odpravo. Kljub slabemu vremenu so krenili proti Javorču in Žirem. Naslednji dan jih je čakala podobno težka etapa, ki je iz Žirov vodila preko Breznice, Mrzlega Vrha in Jazen do Sovodnja.

Tekmovanja za osnovnošolce
Učenci od 1. do 3. razreda so imeli tekmovanje v znanju naravoslovja Kresnička. 
Končano je tekmovanje iz matematike – mednarodni matematični Kenguru. Na šolskem nivoju so tekmovali 204 učenci od 1. do 5. razreda in prejeli 86 bronastih priznanj. Na višji stopnji je tekmovalo 36 učencev, od katerih je bilo 13 bronastih, Tajda Kržišnik pa je na državnem dosegla še srebrno priznanje. Znani so rezultati tekmovanja iz prostorske predstavljivosti Matemček. Od 19 učencev na šolskem jih je 16 doseglo bronasta priznanja, Jakob Peternel in Ožbej Drmota pa še zlato na državnem tekmovanju. 
Državnega tekmovanja v streljanju z zračno puško so se udeležili trije učenci naše šole. Marko Oblak je dosegel 18. mesto, Ajda Drmota 10. in Zala Likar 13. mesto. Ekipno so dosegli 5. mesto. Živka Kuk iz 7. razreda trenira boks v Boksarskem klubu Kranj. Na državnem prvenstvu, ki je potekalo v Mariboru, je Živka dosegla 1. mesto. Člani kluba so osvojili sedem prvih mest in dve tretji mesti; kot že vrsto let so postali najboljši boksarski klub v Sloveniji.

Mladi raziskovalci 2022
Učenci so v sklopu projekta Mladi raziskovalci za razvoj Poljanske doline naredili dve raziskovalni nalogi. Tjaša Demšar in Urban Slabe iz 9. razreda sta pod mentorstvom Irene Krmelj Krivec raziskovala svetlobno onesnaževanje v Poljanski dolini. Dokazala sta, da se ljudje zavedajo problema svetlobnega onesnaženja, ki v veliki meri že negativno vpliva na določene populacije živali in nedvomno tudi na ljudi. Drugo nalogo z naslovom Šolski in vesoljski roboti je pod mentorstvom Bojane Mihalič Stržinar naredil učenec 7. razreda Jaka Selak. Osredotočil se je na uporabo robotov v Sloveniji in v slovenskem šolstvu. Obe nalogi sta bili predstavljeni na srečanju mladih raziskovalcev v BC Naklo in dosegli lep rezultat. Naloga Svetlobno onesnaževanje v Poljanski dolini se je uvrstila v drugi krog tekmovanja, mogoče bo uvrščena na državno tekmovanje v Murski Soboti. April je precej kratek delovni mesec, saj praznujemo velikonočni ponedeljek, zadnji teden pa se začnejo prvomajske počitnice, med katerimi si moramo nabrati moči za zaključek šolskega leta.

Nina Dolenc in novinarski krožek