Kulturno-športni maj na OŠ Ivana Tavčarja

23.6.2022

Po prvomajskih počitnicah so za 6. in 9. razred sledila nacionalna preverjanja znanja. Za vse razrede so se zvrstili raznovrstni dnevi dejavnosti: prvošolci so šli v živalski vrt, tretješolci so spoznavali vrt in Gorenjsko, šestošolci travnik in gozd, devetošolci avstrijsko Koroško, nekateri so se pomerili v atletiki … Skupina učencev je obiskala Srednjo gostinsko šolo v Radovljici. Končno so dočakali tudi šolski ples.

V sklopu prireditev Zborovski BUM 2022 se je mladinski pevski zbor udeležil srečanja v Ribnem pri Bledu. Tam se je združilo okoli 300 pevcev, ki so skupaj izvedli repertoar slovenskih domoljubnih pesmi. Naslednjega dne se je na športnem igrišču pri Osnovni šoli Poljane zbralo skoraj devetdeset pevk in pevcev otroških in mladinskih zborov s treh osnovnih šol Poljanske doline – OŠ Poljane, OŠ Žiri in OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas. Plesna skupina Step pa je s svečanim večerom praznovala 25 let uspešnega treniranja in nastopanja.

Ljubitelji knjig so bralno leto zaključili s podelitvijo priznanj za opravljeno bralno značko. Gost prireditve je bil priznani stripar in glasbenik Martin Ramoveš. Kulturno društvo dr. Ivan Tavčar je razpisalo likovni in literarni natečaj po motivih poljanskih likovnih ustvarjalcev. Na likovnem natečaju sta priznanje dobila Lenča Drmota iz 4. b in Izak Čelik iz 3. b. Lenča je naslikala reprodukcijo sončnic Iveta Šubica, Izak pa kalina prav tako po Šubičevem delu. Nagrado na literarnem natečaju je prejela Ajda Kržišnik iz 7. c, ki je navdih za svojo pesem dobila v freskah Ptičja abeceda slikarke Maje Šubic.

Medobčinskega tekmovanja v atletiki, ki je potekalo na OŠ Škofja Loka-Mesto, se je udeležilo 51 učencev od 6. do 9. razreda. Z medaljami so se vrnili: za 1. mesto Sofija Benedičič in Ožbej Oblak; za 2. mesto Anamarija Klemenčič, Marcel Kokelj in Urban Buh; za 3. mesto pa Jernej Štravs, Erazem Peternelj, Manca Dolinar, Tevž Filipič, Neja Dolinar, Tjaša Peternelj in Vili Markelj. Regijskega tekmovanja v atletiki se je udeležilo 28 učencev naše šole. Sofija Benedičič je dosegla 1. mesto na 300 m, Jošt Košir 2. mesto na 60 m, dečki – Urban Buh, Jošt Košir, Tevž Filipič, Erazem Filipič – pa so v štafeti pritekli 2. mesto.

V tem šolskem letu so učenci 5. razreda sodelovali v projektu Varno na kolesu. Izbirali so med tremi temami: Spoznavanje prometnih znakov in pravil, Čelada je kul ter Kolo in trajnostna mobilnost. Pešbus je potekal od 23. do 27. maja. Udeležilo se ga je 33 otrok od 1. do 4. razreda. »Šoferji« – odrasli pešci prostovoljci so popeljali otroke po varnih neprometnih poteh do šole. Podporo in materiale za izvedbo Pešbusa nudi IPoP – Inštitut za politike prostora v okviru programa Aktivno v šolo, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje RS in je del prizadevanj Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano.

Člani šolskega zelenjavnega vrta in fotografskega krožka so se prijavili na natečaj projekta Za lepšo šolo – Semena in sadike za samooskrbnost slovenskih šol. Poslali so tri fotografije, ki so jih posneli v okolici šole. Fotografije so objavljene na spletni strani Za lepšo šolo. Tri fotografije, ki bodo prejele največ glasov, bodo dodatno nagradili s sadikami. Zmagovalna fotografija bo objavljena v letaku podjetja Merkur, ki je distribuiran po vsej Sloveniji.

Pred 35 leti je zaključila šolanje generacija 1972. Maja so imeli srečanje na Hotavljah in se ob slovesu odločili donirati šolskemu skladu 325 evrov. Naj srčnost in željo po dobrodelnosti ohranijo vse generacije, ki so nekoč znanje nabirale v šolski stavbi v Gorenji vasi.

Nina Dolenc in novinarski krožek

Fotogalerija