Lani za četrtino več prihodkov kot leto prej

20.4.2023

Na seji občinskega sveta pretekli teden so svetniki sprejeli tudi zaključni račun proračuna občine za preteklo leto.

Glede na podatke iz zaključnega računa so lani prihodke realizirali v višini dobrih 13 milijonov evrov, kar je slabih 94 odstotkov glede na veljavni proračun, je pojasnila Katarina Dolenc z Občine Gorenja vas - Poljane in dodala, da so imeli lani v primerjavi z letom prej v proračunu za 23 odstotkov več prihodkov. Odhodke so realizirali v višini 13,5 milijona evrov oziroma s poplačilom dolga 13,8 milijona evrov, kar predstavlja 92 odstotkov glede na veljavni proračun, kar je zelo visoka realizacija odhodkov, je poudarila Katarina Dolenc.

Davčnih prihodkov, med katere sodijo dohodnina, davki na premoženje, okoljske dajatve in drugo, je bilo realiziranih za 7,5 milijona evrov, nedavčnih, to je od najemnin, glob, vodarin, smetarine, kanalščine, komunalnih prispevkov, rente RUŽV in drugih manjših nedavčnih prihodkov, pa 1,8 milijona evrov. Kapitalskih prihodkov je bilo za 139.000 evrov, transfernih pa za skoraj štiri milijone evrov. V okviru transfernih prihodkov oziroma nepovratnih sredstev države so po besedah Katarine Dolenc največ sredstev prejeli za naslednje investicije: za vrtec Agata 741 tisoč evrov, od tega od ministrstva za izobraževanje znanost in šport 461 tisoč evrov in od Eko sklada 280 tisoč evrov; za vodovod Todraž–Lučine in Vršajn–Brda so prejeli skupaj 1,3 milijona evrov, od tega 1,1 milijona evrov iz sredstev EU za kohezijsko politiko in 198 tisoč evrov iz državnega proračuna; za sanacijo plazov Ermanovec–Stara Oselica so prejeli 557 tisoč evrov od ministrstva za okolje in prostor; za obnovitvena dela na visoški domačiji so prejeli 191 tisoč evrov od ministrstva za kulturo; od ministrstva za finance so prejeli še 871 tisoč evrov za uravnoteženost in razvitost občin.

Za tekoče odhodke in transfere so namenili šest milijonov evrov oziroma 44 odstotkov, za investicijske odhodke pa 7,4 milijona evrov oziroma slabih 54 odstotkov celotnega lanskega proračuna; 327 tisoč evrov preostanka so namenili za poplačilo dolga.

Med tekočimi odhodki in transferi so največ sredstev namenili za dnevno varstvo in vzgojo v občini, in sicer 1,4 milijona evrov, za zimsko službo 457 tisoč evrov, za prevoze otrok v šolo 432 tisoč evrov in za odplačilo dolgoročnih posojil 327 tisoč evrov.

V okviru investicijskih odhodkov so največ sredstev porabili za naslednje investicije: za vodovod Todraž–Lučine in Vršajn–Brda 1,4 milijona evrov, za Kulturni dom Poljane 1,1 milijona evrov, za prizidek vrtca Agata Poljane dobrih 800 tisoč evrov, za odpravo posledic poplav in drugih naravnih nesreč 739 tisoč evrov, za nadaljevanje obnove visoške domačije 525 tisoč evrov, za investicijsko vzdrževanje cest 455 tisoč evrov, za Hišo generacij 434 tisoč evrov in za ureditev vaškega jedra Poljan 223 tisoč evrov.

Mateja Rant