Lenart Oblak zmagovalec X-Slovenia

22.9.2022

Konec junija je bilo prvo slovensko tekmovanje X-Slovenia v organizaciji Društva jadralnih padalcev Kovk Ajdovščina. Med osemnajstimi sodelujočimi je bil tudi član Društva letalcev Kragulj Lenart Oblak iz Podobena, ki je zmagal.

Tekmovanje je ekstremna preizkušnja po vzoru tekmovanja X-Alps, ki poteka v alpskih državah, oziroma Dolomitenmanna v Italiji. Gre za kombinacijo hoje ali teka in letenja z jadralnimi padali od štartne do ciljne točke. Tekmovalci so startali v Ajdovščini, se povzpeli na Čaven, poleteli do Ajševice, nato prišli na obratno točko pri spomeniku Edvardu Rusjanu v središču Nove Gorice. Tu so se podpisali in pot nadaljevati do Sabotina, od koder so bodisi poleteli bodisi prišli peš do Kobarida. Iz Kobarida so se povzpeli na enega izmed bližnjih hribov in poleteti do obratne točke na Bledu (vzletišče Gače), z Bleda do obratne točke na Golniku, od tam pa do cilja v Kranjski Gori.

»Težko je na takšnem tekmovanju pričakovati zmago. Gre za večdnevno tekmovanje in zgodi se lahko marsikaj. Če si ves čas virtualno v vodstvu, še ne pomeni, da boš na koncu tudi zmagal. Ena napaka te lahko stane dobrega rezultata.« Tekmovalci ne letijo skupaj in ne v enakih pogojih. »Zelo pomembne so taktične odločitve med samo tekmo. Zagotovo sem bil pred tekmo v ožjem krogu favoritov, a sem se vseeno zavedal, da je tekmovanje dolgo in da je možno čisto vse.« Kot najtežji del tekmovanja opisuje prvi dan tekmovanja, ko so ob deseti uri startali v Ajdovščini in je termometer že kazal več kot 30 stopinj. »Tekmovanje je bilo pripravljeno tako, da je bilo treba v prvi polovici dneva preteči oziroma prehoditi kar precejšen del trase po segretem primorskem asfaltu z desetimi kilogrami prtljage na hrbtu.« Kot poudarja, mu zmaga pomeni veliko in je potrditev, da to, kar počne, počne dobro. »Dobri rezultati na tekmovanjih veliko pripomorejo k samozavesti, dodatni motivaciji in zagonu za naprej. V prihodnje se želim preizkusiti tudi na večjih mednarodnih tekmovanjih kot npr. X-Pyrenees in x-Alps.« Tekmovanje je izjemno zanimiva izkušnja in dogodivščina. Zelo pomembno je, da ima tekmovalec dobro podporo: nekoga, ki skrbi za hrano, pijačo, logistiko … »Je pa to nedvomno preizkušnja, na kateri preizkusiš svoje meje. Nekaj je komentirati in pametovati iz domačega naslonjača, povsem drugo je, ko si dejansko udeleženec preizkušnje. Žulji in odrgnine po telesu od nahrbtnika so stalnica na tovrstnih tekmovanjih in včasih ti močno otežijo samo tekmovanje,« omeni Lenart Oblak tudi manj lepe strani tega športa. Posebnih priprav pred tekmovanjem ni imel. Ko je bila trasa znana, si je ogledal določene odseke, jih prehodil in preletel. »Format tekmovanj hoja/letenje z jadralnim padalom mi zelo ustreza. To je moj stil letenja oziroma dojemanja letenja. Praktično vsak dan letim na ta način: zjutraj se odpravim v hribe, del poti opravim peš, potem pa letim po zmožnostih, ki jih dopušča vreme. Fizično mi to ne predstavlja problema, izhajam iz vrhunskega športa, to je del mojega vsakdana,« je še povedal Lenart Oblak, ki je leta 2018 kot biatlonec zastopal Slovenijo na zimskih olimpijskih igrah.

Pretekle izkušnje, ki si jih je nabral v biatlonski karieri, so nedvomno njegova prednost na tovrstnih tekmovanjih: »Več kot deset let sem tekmoval na najvišjem nivoju, spoznal različne pristope k treningom in dodobra dobil vpogled v to, kaj je potrebno za dosego določenih ciljev v vzdržljivostnem športu. Vse vrednote, ki mi jih je vrhunski šport dal, sem ohranil do danes.« Z jadralnim padalstvom se aktivno ukvarja šest let. Poleg kot trener v slovenski mladinski biatlonski reprezentanci pridobljeno znanje prenaša na mlajše generacije. »To je moje življenje. Imam ta privilegij, da obe stvari zelo rad počnem in mi obenem predstavljata tudi vir dohodka. Ne predstavljam si boljšega preživljanja prostega časa od tistega, ki ga preživim v zraku.«

Lidija Razložnik