Strip, ki popelje v čas rapalske meje in kontrabanta

23.12.2021

Od novembra dalje je ljubiteljem stripov na voljo nov, t. i. poljanski vestern z naslovom Kontrabantarji, ki sta ga ustvarila oče in sin, pesnik Janez Ramoveš in stripar Martin Ramoveš. Gre za strip, ki temelji na resničnih dogodkih, ne manjka pa niti tragičnih, a poetičnih usod, napetih nočnih prizorov ter akcije.

Na šestinštiridesetih straneh se v temačni atmosferi ekspresivne risbe s črnim tušem razkriva razburkano dogajanje na območju Poljanske doline v času rapalske meje, ko je tod okoli cvetel kontrabant ali tihotapstvo. Vsesplošna kriza v 30. letih 20. stoletja, veliko dolgov ali grunta, zaigranega pri kartah, je marsikaterega posameznika prisilila v to tvegano početje. Čez mejo so tihotapili sladkor, kavo, jajca, vžigalice, karbid, saharin, les ter celo živino. Vse to so lahko na italijanski strani prodali za nekajkrat višjo ceno, a to plačali tudi z življenjem. 

"Ideja za strip je bila Janezova, sam sem jo takoj spremenil v skice stripa," razloži Martin Ramoveš, ki najraje upodablja dogajanje v takšnih časih in krajih. Dogajanje je v celoti postavljeno v Poljansko dolino. Lokacije so nekoliko prilagojene zgodbi, tako se vse povsem ne ujema z resničnostjo. Rdeča nit stripa je tihotapstvo, odstira pa tudi osebno zgodbo glavnega junaka. V dogajanje so vpeti tudi običaji in takratni način življenja. Pri risanju stripa mu je bilo v veliko pomoč branje knjig in člankov s tovrstno tematiko. "Strip je sicer osnovan na zgodovinskih dejstvih, a ne želi biti dokumentaren." Za tokratni strip je porabil več časa: "Risal sem bolj realistično." Pregledati je moral slikovni material in za vsako sliko narediti številne skice. Kontrabantarji imajo bolj jasno in dodelano zgodbo kot pretekli stripi, ki jih je večinoma naredil po glasbenih besedilih. "Zgodba temelji na resničnih dogodkih, različni detajli so prilagojeni stripu. Vključuje tudi besedila različnih pesmi. Ne smem razkriti preveč, saj ne želim pokvariti čara zgodbe. Povem lahko le, da so moji najljubši prizori proti koncu stripa." Opomni, da se to, kar se dogaja v Kontrabantarjih, lahko zgodi kadarkoli in kjerkoli, če razmere niso naklonjene ljudem. Martin Ramoveš, ki je javnosti poleg stripovskega ustvarjanja poznan tudi kot pevec in kitarist, pravi, da je med naštetimi vlogami najboljše ravnovesje: "Stripu namenjam največ časa, glasba pa je dober razlog za odmik od risalne mize in druženje."

Kontrabantarji je prvo, a zagotovo ne zadnje delo, ki je nastalo v sodelovanju z očetom Janezom: "Je soscenarist stripa, pripravil je zgodbo in bolj ali manj natančno opisal določene prizore, ki sem jih sam spremenil v končen scenarij. Ko sem skiciral strip, sva skupaj dorekla podrobnosti in dialoge." Pred leti sta že sodelovala pri seriji kratkih stripov, ki pa (še) ni zaključena. Leta 2019 je Martin glasbeno in stripovsko upodobil pesmi satiričnega poeta Ivana Roba. Se lahko nadejamo tudi uglasbitve Kontrabantarjev? "To bi bilo izvedljivo, a sem se tokrat osredotočil samo na risanje stripa, ki je zelo zamudno. Morda Kontrabantarji v prihodnosti skupaj s še kakšnim stripom dobijo svoj 'soundtrack', kdo ve?"

Lidija Razložnik