Leto zaznamovale vremenske nevšečnosti

1.2.2024

Krajevno skupnost Lučine so v preteklem letu močno zaznamovala neurja in vremenske nevšečnosti.

Ob zadnji poplavi avgusta lani je največjo škodo utrpela Brebovnica, še zlasti področje ob potoku Brebovščica, od Rajde do Bolka. Za vse prejete prijave poškodb javnih in lokalnih cest, usadov in plazov smo izvedli prijavo, kot je bilo zahtevano s strani pristojnih. Močno poškodovani odsek lokalne ceste Brebovnica–Kovkar smo sanirali in je ponovno prevozen. Prav tako se je izvedla sanacija na drugih poškodovanih lokalnih cestah. Kljub vsemu smo v krajevni skupnosti Lučine v preteklem letu asfaltirali naslednje odseke cest: avtobusna postaja–Mežnija v dolžini 70 m, odsek Mavrški grič–Murncov grič v dolžini 220 m ter 230 m dolg odsek na lokalni cesti Suhi Dol–Goli Vrh. Na področju javne razsvetljave smo v Suhem Dolu razširili omrežje in postavili dva nova drogova. Ob menjavi okvarjenih sijalk stremimo k varčevanju in klasične sijalke menjamo z bolj varčnimi LED sijalkami. Na vodovodnem sistemu v Lučinah so v preteklem letu potekala še zadnja zaključna dela na vodohranu in vodovodnem omrežju, kjer se je izvajal priklop hidrantov. 

Na področju pokopališke dejavnosti smo skupaj z občino nadaljevali pripravo projektne dokumentacije in idejnega načrta poslovilnega objekta na pokopališču v Lučinah. Žal pa bo nadaljevanje projekta zaradi zaostrene finančne situacije in velikih finančnih vložkov v sanacijo v poplavah uničenih in poškodovanih objektov in cest letos nekoliko zastalo, iskreno pa upamo, da se bodo prihodnje leto aktivnosti nadaljevale in bodo tudi Lučine kmalu dobile dostojen in kraju primeren poslovilni objekt na pokopališču.

Skupaj s podružnično osnovno šolo Lučine smo v marcu izvedli praznovanje materinskega dne s kulturnim programom, ki so ga pripravili naši najmlajši. Podružnični osnovni šoli in njenim učiteljicam se za zgledno sodelovanje in vključevanje šole v kraj na tem mestu iskreno zahvaljujemo. Konec leta smo skupaj s kulturnim društvom Lučine izvedli miklavževanje ter s pravljico in skromnim darilom obdarili 54 otrok.

Stanislav Bizovičar, predsednik KS Lučine
Jerneja Dolinar, tajnica