Letos kar dve butari velikanki

18.4.2024

Poljanski skavti so letos butaro velikanko izdelali v Gorenji vasi in jo postavili pred pročelje cerkve sv. Janeza Krstnika na Trati. Še eno so na pobudo poljanskega župnijskega upravitelja Jožeta Pluta izdelali soseskarji iz podružnice Žalostne Matere Božje na Bukovem vrhu.

Za vodenje izdelave butare velikanke v Gorenji vasi je bil zadolžen sovoditelj skavtske čete Tilen Filipič skupaj z voditelji klana, potekala pa je na cvetno soboto, 23. marca. V nedeljo jo je med blagoslovom zelenja pred nedeljsko mašo blagoslovil župnik Marjan Lampret.

V višino je butara, katere osrednji drog je iz smrekove sušice, dosegla celih osem metrov, od tega sta bila spodnja dva metra gola, zgornjih šest metrov pa obloženih z zelenjem. Zelenje, ki so ga predhodno spletali v šope in potem pritrjevali na smrekov drog, so sestavljali nepogrešljivi bršljan, cipresa, oljčne vejice, resa, prav na vrhu butare pa še dren, ki simbolizira zdravje. Pušpana jim letos ni uspelo dobiti dovolj, saj ga je močno prizadela invazivna pušpanova vešča, ki so jo k nam zanesli s sadikami iz Azije. Na nek način je s tem tudi skavtska butara postala žrtev globalizma. Butaro so, upoštevajoč dejstvo, da je bil material že pripravljen, izdelali hitro, zgolj v treh urah, kar je bilo možno zaradi zadostnega števila spretnih rok. Prejšnja leta so drog skavtske cvetnonedeljske butare v spodnjem delu obložili z vrbovimi vejami, ki morajo obvezno biti iz bele vrbe, saj se je na rdečo po izročilu obesil Juda Iškarijot in so jo šteli kot neustrezno za uporabo v butari. Letos zaradi lanskega opustošenja obrežnega rastja v stoletnih poplavah ter kasnejših posegov ob sanaciji vodotokov ni bilo možno najti dovolj vrbovja. Težave pri iskanju vrbovih vejic so imeli tudi za izdelavo ročajev manjših butar, ki so jih tudi izdelovali hkrati z velikanko, vsak si je naredil svojo, da jo je lahko naslednji dan s ponosom nesel k blagoslovu. Otroci in mladostniki so z izdelavo butar preživeli ustvarjalno dopoldne ob ohranjanju slovenskega prazničnega izročila. Butaro velikanko poljanski skavti sicer že več let izdelujejo izmenično na treh lokacijah, v Gorenji vasi, Poljanah in Javorjah, ki bodo na vrsti prihodnje leto.

Butara velikanka tudi v Predmostu
Še eno, podobno butaro velikanko so na pobudo poljanskega župnijskega upravitelja Jožeta Pluta izdelali soseskarji iz podružnice Žalostne Matere Božje na Bukovem vrhu. Organizacijo so prevzeli cerkovnik Metod Jesenko ter ključarja Tone Rupar in Damjan Peternel, pridružili so se še nekateri sokrajani. Butara je bila postavljena pred pročeljem cerkve sv. Martina v Predmostu, izdelana pa je bila na isti dan kot skavtska. Kot je povedal Jože Plut, je tovrstna izdelava letošnja novost, vsako leto bo butaro izdelala soseska ene izmed poljanskih podružnic, razen vsaka tri leta, ko zanjo poskrbijo skavti. Izdelava velikanke je, kot še dodaja, priložnost za predpraznično povezovanje in prijetno druženje.

Jure Ferlan