Letos kolesarili tudi najmlajši

19.5.2022

Kolesarsko društvo Belaunce je minulo soboto pripravilo odprtje kolesarske sezone občinskega kolesarskega kroga ter blagoslov kolesarjev in koles.

Letošnje leto je za kolesarski krog občine Gorenja vas - Poljane jubilejno, saj mineva deset let od njegovega odprtja, je pojasnil predsednik kolesarskega društva Belaunce Aleš Mrak. Na kolesarjenje po prvi etapi se je ob odprtju kolesarske sezone odpravilo skoraj štirideset kolesarjev, od tega devet otrok. Letošnja novost je namreč kolesarski krog tudi za najmlajše, je razložil Mrak.

Kartončke za zbiranje žigov je že ob odprtju prevzelo 22 kolesarjev, še vedno pa so po simbolični ceni na voljo v kavarni Ajda v Gorenji vasi ali na sedežu društva. Udeleženci, ki zberejo žige z vseh 16 kontrolnih točk, se namreč na koncu lahko potegujejo za bogate nagrade v višini od sto do tristo evrov, za katere denar prispeva občina. "Vsak udeleženec, ki vrne izpolnjen kartonček, pa prejme tudi bidon." Ob odprtju sezone kolesarskega kroga so prevozili prvo etapo, ki je speljana iz Gorenje vasi na Javorč in Goli vrh do Lučin in Zadobja, od koder se spustijo do Visokega in se nato vrnejo v Gorenjo vas. "Za najmlajše smo traso nekoliko prilagodili, in sicer so kolesarili iz Gorenje vasi do Visokega, kjer jih je čakalo sladko presenečenje, ob vrnitvi v Gorenjo vas pa tudi nagrada," je dejal Mrak.

Kolesarski krog občine Gorenja vas - Poljane poteka približno po mejah občine in išče najlepše in najatraktivnejše točke ter točke z najlepšim razgledom, kjer se kolesar lahko ustavi, razgleda, spočije in okrepča. Celotna trasa je po Mrakovih besedah dolga 115 kilometrov in ima 3400 višinskih metrov vzponov in spustov. Razdeljena je v tri etape, dolge približno od 40 do 50 kilometrov, te pa še v podetape, ki se lahko samostojno zaključijo. Kot je še pojasnil, vsaj deset, pa celo do dvajset kolesarjev na leto, celotno traso prevozi v enem zamahu.

Mateja Rant