Letošnja GHD Lučine odpovedana

23.7.2020

Epidemija novega koronavirusa je pošteno zagodla tudi organizatorjem večjih prireditev. Med logistično najzahtevnejše in po številu obiskovalcev največje prireditve v gorenjevaški občini spada Gorsko hitrostna dirka Lučine, ki se vsako leto odvija sredi avgusta.

Zaradi negotovosti v povezavi z nepredvidljivim potekom epidemioloških razmer v Sloveniji in državah, od koder prihajajo tekmovalci iz tujine, so se organizatorji iz avto športnega društva AMD Zvezda odločili, da GHD Lučine 2020 odpovejo. Potekajo pa že priprave za GHD Lučine 2021.

Na prvem mestu je skrb za varnost vseh 
Tajnik društva in predsednik organizacijskega odbora dirke Primož Tavčar je pojasnil: "Tudi letos smo vložili vse svoje moči v pripravo in izvedbo Gorsko hitrostne dirke Lučine, vendar nas je pandemija koronavirusa, skupaj z vsemi sprejetimi ukrepi in prepovedmi, pripeljala do odločitve, da letošnjo dirko odpovemo. Kot organizatorji smo v vseh dosedanjih letih namenili največjo možno mero pozornosti zagotavljanju varnosti udeležencev, tako tekmovalcev, gledalcev in naših sodelavcev, v vseh možnih oblikah. Čeprav je še pred kratkim izgledalo, da se bo situacija izboljšala in da bomo mogoče normalno zaživeli, pa je danes jasno, da bodo določene omejitve v našem življenju prisotne še precej dalj časa, najverjetneje tudi drugo leto, a v prihodnost ne zna poseči nobeden, torej se prepustimo presenetiti. Odločitev je modra, premišljena in za kraj ter širšo okolico najvarnejša, pa četudi bomo letos ostali brez dirke in največje prireditve v občini Gorenja vas - Poljane." Dodal je še, da te omejitve najbrž ne bi omogočile sodelovanja vsem, ki bi se želeli udeležiti tekmovanja, ki bi moralo poleg slovenskega prvenstva šteti še za FIA prvenstva, saj veljajo različni varnostni ukrepi za vstop tujine. Organizatorji upajo, da bodo vsi, ki soustvarjajo spektakel avtomobilskega športa, ki poteka od Todraža do Lučin, čim uspešneje prebrodili probleme s koronavirusom, da bodo lahko v prihodnjem letu ponovno organizirali prireditev. Seveda pri tem kot vedno računajo na sodelovanje lokalne skupnosti, sponzorjev, tekmovalcev in gledalcev, ki se jim ob tej priložnosti tudi zahvaljujejo za pretekla sodelovanja in vsem želijo da ostanejo zdravi.

Kljub koronakrizi v AMD Zvezda ne mirujejo
V društvu sicer spremljajo informacije s strani mednarodne avtomobilistične organizacije FIA, ker jih zanima, kako bo v prihodnosti zaradi ukrepov v zvezi s koronavirusom z organizacijo avtošportnih tekmovanj. Razmišljajo namreč že o izvedbi GHD Lučine 2021 in se želijo nanjo tudi ustrezno pripraviti. Ker imajo zdaj zaradi odpovedi tekmovalnih prireditev več časa, se toliko bolj posvečajo vzgoji podmladka. Prenavljajo tudi svojo spletno stran in razmišljajo o ponovni ustanovitvi avtošole. V AMD Zvezda so številni športni sodniki, funkcionarji in tekmovalci, ki nastopajo tako v Sloveniji kot v tujini. V svoje vrste vabijo vse, ki jih zanima udejstvovanje na področju avtomobilističnega športa. Tekmovalna sezona za gorsko hitrostne dirke je v našem geografskem pasu in s tem povezanimi podnebnimi razmerami od maja do oktobra, ko je najboljše vreme za izvedbo. GHD praviloma potekajo po asfaltiranih cestah v vzponu navzgor. Manj zahtevni so rejliji, ki jih raznoliki vremenski pogoji bistveno ne ovirajo in lahko potekajo skozi vse leto.

Jure Ferlan

Fotogalerija