Letošnji Praznik žetve največji do zdaj

21.9.2023

V Turističnem društvu Žirovski vrh so zadnji julijski konec tedna pripravili že 26. tradicionalno prireditev Praznik žetve.

Tako v soboto kot v nedeljo so se predstavili z domačo kmečko igro z naslovom Bod moja. Odziv obiskovalcev je bil zelo dober. V kulturnem programu so sodelovale tudi Folklorna skupina Zala, Moška vokalna skupina Zala in dekliška vokalna skupina Polanska dekleta, organizirali so delavnice za najmlajše, v nedeljo pa pripravili še srečanje ljudskih godcev. »Obogatili smo tudi etnološke prikaze, ki se navezujejo na žetev, obdelavo in spravilo žita, s katerimi skrbimo, da se stari običaji, opravila in orodja ohranjajo za prihodnje rodove,« je pojasnil predsednik Štefan Bogataj.

Na bogatem sejmu s stojnicami so si lahko obiskovalci ogledali različne prikaze, med katerimi je bila posebej zanimiva predstavitev kovaške obrti Kovaštva Gladek, navdušila je predstavitev kmečke mehanizacije Lavrih in Bobnar. »Obiskovalce imamo praktično iz cele Slovenije in so vseh starostnih skupin. Lahko rečemo, da je bila letošnja prireditev največji Praznik žetve do zdaj! Veseli smo, da lahko prispevamo k prepoznavnosti Poljanske doline,« je zatrdil Bogataj in dodal, da so tisoč evrov zaslužka namenili različnim gasilskim društvom v zahvalo za pomoč v poplavah.

Tudi na jesen v Turističnem društvu Žirovski vrh ne počivajo, že prvo septembrsko soboto so uspešno izpeljali Pokošnjico pri novem Domu nad Zalo, pri katerem hitijo z zadnjimi gradbenimi deli, saj bi ga radi čim prej odprli za obiskovalce. Vse temelji na prostovoljnem delu, zato se Bogataj ob tej priložnosti zahvaljuje članom za pomoč in podporo.

Damjana Peternelj