Literarni večer Tavčarjevih del v Dvorcu Visoko

22.6.2023

V Dvorcu Visoko je 2. junija v organizaciji študijskega krožka Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Kranj ter Kulturnega društva dr. Ivan Tavčar Poljane v sklopu Tavčarjevega leta potekal literarni večer, na katerem so člani obeh društev interpretirali odlomke iz Tavčarjevih del.

V Medobčinskem društvu slepih in slabovidnih Kranj so se letos odločili, da ob vseslovenskem Tavčarjevem letu raziščejo življenje in delo tega pomembnega poljanskega pisatelja, enega glavnih predstavnikov slovenskega realizma, ki je svoj literarni izraz mehčal z romantičnimi prvinami. Vzpostavili so stike s poljanskim kulturnim društvom, v katerem so že sicer razmišljali o pripravi podobnega dogodka, zato so z veseljem združili moči v skupnem literarnem večeru. 

»Literarni večer s predstavitvijo odlomkov iz Tavčarjevih del smo že načrtovali kot del našega prispevka k letošnjemu Tavčarjevemu letu. Ko smo prejeli vprašanje predstavnika Medobčinskega društva slepih in slabovidnih iz Kranja o morebitnem sodelovanju obeh društev pri skupnem projektu, se ni bilo težko dogovoriti,« je pojasnil predsednik KD dr. Ivan Tavčar Poljane Goran Šušnjar. »Projekt smo skrbno načrtovali, večkrat smo se usklajevali glede priprave dogovorjenih aktivnosti in potem vključili še dodatne sodelujoče. Mentor študijskega krožka Luka Pavlin je pripravil lep koncept prireditve, izbral Tavčarjeva dela in nekatere odlomke ter pripravil zanimivo vezno besedilo. Mi smo zagotovili dva bralca ter skupino citrark, ki je z zaigranimi skladbami ustvarila primerno vzdušje.« Zgodba literarnega večera je bila tako preplet interpretacij in glasbe v izvedbi učenk Glasbene šole Škofja Loka z mentorico Damjano Praprotnik. 

Novelo Kuzovci, ki predstavlja rokovnjaško življenje v Poljanski dolini, je uvodoma interpretirala Danica Zavrl Žlebir, odlomek novele Grajski pisar, ki v obliki kronike prikazuje razmere v začetku 17. stoletja, ko so na naših tleh potekali spopadi med pripadniki katoliške in protestantske vere, pa Darko Starič. Usodo Šarevčeve Mete, ki zaradi strahu pred revščino neutrudno dela in svoje prihranke vestno hrani za brezskrbno starost, hkrati pa skrbi za slivo, ki ji jo je oče namenil po smrti, je obiskovalcem tenkočutno približala članica poljanskega društva Tina Benedičič. Iz zbirke novel V Zali so lahko prisluhnili noveli z zgodovinsko tematiko o nesrečni ljubezni med kanonikom Amandusom in protestantko Katarino, ki jo je interpretirala Marinka Rozman. Del zgodbe iz znamenitega Tavčarjevega Cvetja v jeseni je predstavil Milan Benedičič, prav tako član poljanskega društva, odlomek o procesu, na katerem mora nesrečna Agata iz Visoške kronike dokazati svojo nedolžnost, pa je interpretiral Luka Pavlin, sicer tudi vodja študijskega krožka. Po prireditvi je poljanskemu kulturnemu društvu izrazil hvaležnost, saj so se člani s svojim delovanjem predvsem želeli predstaviti širši javnosti in Tavčarjevo leto je samo od sebe ponudilo pravšnji namig, da interpretirajo nekaj odlomkov najbolj znanih Tavčarjevih del. Literarni večer so v dvorcu zaokrožili z dvema razstavama članov Medobčinskega društva slepih in slabovidnih, ki so se predstavili z likovnimi in ročnimi deli. »To je bil res zgleden primer sodelovanja dveh društev, ki ga velja še kdaj ponoviti,« je bil ob koncu zadovoljen Šušnjar.

Damjana Peternelj

Fotogalerija