Literarno srečanje na Visokem

22.6.2023

V začetku junija so se v poročni dvorani Dvorca Visoko zbrali ustvarjalci in ljubitelji pisane besede, saj je tam potekalo literarno srečanje ob izidu že 44. regijske literarne revije Sejalec.

Dogodek je organiziral Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD), Območna izpostava Škofja Loka, ob podpori občin Škofja Loka, Gorenja vas - Poljane in Žiri. 

Kot je pojasnil Aldo Komar iz JSKD, je revija Sejalec, ki izhaja enkrat letno, edinstvena v nacionalnem merilu, saj že več kot štiri desetletja, vse od začetka 80. let 20. stoletja, neprekinjeno objavlja dela profesionalnih, predvsem pa ljubiteljskih literatov. Letošnji Sejalec vsebuje dela, ki so nastala na treh organiziranih ustvarjalnih dogodkih. Prvi je bil regijski Festival Urška 2023, ki združuje mlade avtorje in avtorice v starosti od 15 do 30 let in ima korenine v Slovenj Gradcu ter se imenuje po Uršlji gori. Drugo je povezalo starejše literarne ustvarjalce pod skupnim imenom Sopotniki sejalca. Letošnja posebnost je bil literarni izziv v Tavčarjevem letu – Šepet Tavčarjevega peresa. Slednjega je JSKD, Območna izpostava Škofja Loka, organiziral na pobudo gorenjevaške občine. Za izziv je magistra primerjalne književnosti Katja Kožuh, ki je na dogodku tudi sodelovala, pripravila literarno predlogo na temo Ivana Tavčarja in njegovih del. Sodelujoči avtorji so bili tako domačini iz Poljanske doline, s širšega Škofjeloškega in tudi iz nekaterih drugih krajev po Sloveniji ter celo iz avstrijske Koroške. Svoje pesmi ali krajša pripovedna dela so za enega ali več sklopov prispevali: Ana Štular, Šejla Silič, Iza Dolenec, AE Parodisti –literarna skupina Gimnazije Škofja Loka, Ožbej Pirih, Kaja Magovac, Brina Mohar, Anže Brodnik, Lara Stare-Knific, Zigi Omerzel, Ana Vida Resnik, Dominik Lenarčič, Eva Ručigaj, Ajda Holy Perčič, Zala Benedik, Zala Benedičič, Anamarija Zorč, Aljaž Pestotnik Robič, Borut Gartner, Gregor Gartner, Irena Tratnik, Marija Knafelj, Marija Krajnik, Avgust Babnik, Minka Likar, David Božnar, Veronika Klemenčič, Teja Jezeršek, Ana Anita Lekše, Damjana Kaučič, Danica Zlatar, Franc Temelj, Ksenija Šešerko, Stojan Knez in Milojka B. Komprej. Prisotni avtorji so na srečanju občinstvu prebrali svoja dela, dela odsotnih je prebral Borut Gartner. Dogajanje je povezoval Aldo Komar, za glasbeni program pa so poskrbeli Poljanski orgličarji, ki so prisotne še posebej navdušili z mojstrsko izvedbo glasbe za film Cvetje v jeseni.

Jure Ferlan