Lokalna hrana jim je zelo teknila

23.11.2023

Tradicionalni slovenski zajtrk, ki so ga ob dnevu slovenske hrane minuli petek pripravili v slovenskih šolah in vrtcih, so v Osnovni šoli Ivana Tavčarja Gorenja vas združili z dnevom zdrave šole.

Skozi aktivnosti, ki so potekale vse dopoldne, so pozornost namenili tako duševnemu zdravju, ki so ga povezali z medgeneracijskim sodelovanjem, kot zdravi prehrani in gibanju. Tradicionalni slovenski zajtrk so učencem postregli v obliki cateringa, tako da si je iz ponudbe slastnih jedi v osnovnošolski avli vsak lahko privoščil, kar mu je najbolj teknilo. Tradicionalni slovenski zajtrk, ki vključuje kruh, maslo, mleko, med in slovensko sadje, so obogatili še s ponudbo različnih sirov, jogurtov, zelenjavo in različnimi skutnimi namazi, je pojasnila vodja šolske prehrane Agata Bradeško. Obenem so ta dan veliko pozornosti namenili medgeneracijskemu sodelovanju, saj so po razredih združili mlajše in starejše učence, ki so ves dan skupaj sodelovali pri različnih dejavnostih. »Starejši so bili zelo empatični do mlajših, mlajši pa so se učili od starejših,« je pojasnila učiteljica Lucija Tomc. Za gibanje pa so poskrbeli z zabavno športno igro v telovadnici, kjer so mlajši in starejši učenci sodelovali pri igri z žogo, ki so jo lovili v razpete rjuhe.

Mateja Rant