Lovski praznik

20.10.2022

Zaznamovali smo še en pomemben praznik na Visokem, praznovanje sv. Huberta, zavetnika lovcev.

Lovski praznik je potekal celoten konec tedna. V petek smo najprej s kuharskim mojstrom gostilne Pr' Matičku iz Kranja pripravili lovsko večerjo po knjigi Ta dobra stara kuha. 

Na večerji so ob sprejemu gostov rezali pršut divjega prašiča in stregli pašteto iz jelenjih jeter s črnim domačim kruhom. V nadaljevanju večerje smo okušali dimljeno gamsovo klobaso s hrenom in medom, sledil je lovski lonec z medvedom, gobami in žlikrofi iz črne kuhinje, za glavno jed pa smo postregli jelenov hrbet s peteršiljevim štrukljem, pirejem pečenega korenja in hruško pituralko z rakitovcem, za konec večerje je sledilo še sladko poljansko jabolko. Večer smo zaključili s tradicionalno lovsko igro, lovskim ropotom. Gostili smo župana Občine Gorenja vas Poljane Milana Čadeža, starešino Lovske družine Poljane Marjana Grajzarja, direktorja Lovske zveze Slovenije Boža Zakrajška in Franca Miklavčiča s kmetije Martinuc, ki je reprezentativno predstavil našo hišno dobrodošlico »ta zelenga «, ki je bil že nekdaj sestavni del lovskega praznika.

Sobota pa je bila namenjena Lovski gostiji. Vse tri lovske družine iz občine so v dopoldanskem času opravile skupen lov po visoških gozdovih. Ob 12. uri je po tradiciji sledil pozdrav lovini, zatrobili so rogisti iz Selc, navzoče so pozdravili Peter Belhar, predsednik Zveze lovskih družin Gorenjske, Mojca Šifrer Bulovec iz Loškega muzeja, ki je predstavila visoško domačijo in visoško kuhinjo, torej kulinariko, ki je bila značilna za ta praznik, ter starešina lovske družine Marjan Grajzar. Dogodek smo zaokrožili z lovskim loncem, torej jedjo na žlico z divjačinskim in svinjskim mesom, gobami, krompirjem in zelenjavo, značilno za ta praznik. Z izvedbo in odzivom obiskovalcev smo bili zelo zadovoljni in ob skupni odločitvi bo postal Lovski praznik na Visokem tradicionalen, kar pomeni ohranjanje kulinarike in tradicije Dvorca.

Martina Ambrožič Tušar